Emekliye 900 TL promosyonda sona doğru

Emeklilere bankaların yapacağı promosyon ödemelerinde rakamlar havada uçuşuyor. Bakanlık kapıyı 600 liradan açacak. Fakat memurlarda olduğu gibi rakamın 1-3 yıl için 900 lira olması mümkün

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Mart 2016 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emekliye 900 TL promosyonda sona doğru

Faruk Erdem'in yazısı

Emekliler 4 gözle bu kararı bekliyor

Son bir-iki yıldır promosyon emekliler için önemli bir kavram haline geldi. Yazılarımızla bu konuyu canlı tuttuk ve hükümet de kararlı bir biçimde üzerine gitti. Kısaca özetleyeyim. Kamu görevlilerinin maaşlarını ödeyen bankalar özel anlaşmalarla belli bir miktar parayı memurlara ödüyor. Buna 'promosyon' deniyor. Alan memnun veren memnun.

Memurlarda olduğu gibi emeklilerin de maaşı bankalara yatırılıyor. Üstelik 3 milyon memur varken emekli sayısı 11 milyon. Ortadaki maaş pastası da çok büyük. 185 milyar lirayı buluyor. Bu konuda Çalışma Bakanlığı öncelikle kamu bankalarıyla masaya oturdu. Ama istenen rakamlara ulaşılamadı. İşin ilginci bu pazarlık sürerken özel bankalar hemen kampanyalara başladı. "Gelin maaşınızı bizden alın" diyen özel bankalar 400 lira nakit, çeyrek altın, masrafların sıfırlanması gibi birçok teklifi ortaya attı. Demek ki bu iş karlı bir işti.

600 LİRA YETMEZ

Hükümet bu kez pazarlık masasına özel bankaları da davet etti. Pazarlık sürüyor. Haziran ayında konunun çözüleceğini bekliyoruz. Üstelik kapı 600 liradan açıldı. Fakat bize göre rakam daha yüksek olabilir. Hesabı şöyle yapıyoruz. Memurların büyük çoğunluğu anlaşılan dönem için brüt maaşlarının ortalama yüzde 60'ı kadar promosyon alıyor. Bu rakam bazı kurumlarda yüzde 55 bazılarında yüzde 70 oluyor. Bu kurumların anlaşmalarına göre değişiyor. Dönemler de genelde 1-3 yıl arasında oluyor.

Emeklinin brüt maaşı yok. Ek ödeme dahil maaş var. Ortalama maaş da bin 500 liranın üzerinde. Biz bin 500 lira olarak kabul edersek belli bir dönem için benzer bir uygulamada ödenecek rakam 900 lira olacaktır. 3 yıl kabul edilirse senede 300 liraya denk gelir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber