Bostancı: Partilerle de görüşüp bir adım atacağız

- AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı - "Sayın Başbakan'ın söylediği son derece açık. Meclis'te ne kadar fezleke varsa, bunların karma komisyonda görüşülerek yargıya intikali konusunda buna imkan veren bir anayasa değişikliği için diğer partilere çağrı yaptı" - "Partilerle de görüşeceğiz ve onun neticesinde bir adım atacağız"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2016 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bostancı: Partilerle de görüşüp bir adım atacağız

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dokunulmazlıklar konusundaki çağrısının son derece açık olduğunu vurgulayarak, "Meclis'te ne kadar fezleke varsa, bunların karma komisyonda görüşülerek yargıya intikali konusunda buna imkan veren bir anayasa değişikliği için diğer partilere çağrı yaptı" dedi.

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bostancı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dokunulmazlıklara ilişkin söylediğinin son derece açık olduğunu belirterek, Meclis'te ne kadar fezleke varsa, bunların karma komisyonda görüşülerek yargıya intikali konusunda buna imkan veren bir anayasa değişikliği için diğer partilere çağrı yaptığını söyledi. Bostancı, siyasette öteden beri dokunulmazlık konusunun bir spekülasyon konusu olduğunu vurguladı.

Bostancı şöyle devam etti:

"Siyasi partiler ve vekiller üzerinde adeta şaibe yaratmaya dönük bir strateji olarak kullanılıyor. Bu hamle aynı zamanda bu tür stratejileri de boşa çıkartacak. Hakikaten milletvekilleri ne yapmışlar, bu fezlekeler niye gelmiş, hak eden nedir, hak etmeye nedir bunları açıklığa kavuşturacak bir hamle. Buna yönelik bir anayasa değişikliği için sayın Başbakan bir çağrı yapıyor. Türkiye'deki ortak kamu vicdanı bakımından da karşılığı olduğunu düşündüğüm bir çağrıdır. Ümit ederim ki bu anayasa değişikliğini gerçekleştiririz. Yasamayla, yargının görev alanındaki o ince sınırı da iyi tayin eden o düzenlemeyle bunu gerçekleştiririz.

Yani hukuka intikal etmesi, yargılanmanın sağlanması ama hukuki müktesebat dikkate alınarak, çok ağır suçlar hariç tutuklanmaya imkan vermeyen dolayısıyla vekillik görevini ifa etmesine de mani olmayan tarzda, çok ağır şartlar ve kusurlar olmadığı sürece, kişi ne yaptıysa bunun da yargı marifetiyle açığa çıkartıldığı ve kamu vicdanına intikal ettiği bir düzenleme olarak bunu yapabiliriz diye düşünüyorum. Böylelikle yasamanın kendi görevini ifa etmesine yargının da aynı şekilde görevini yapmasına imkan tanınmış olur."

Naci Bostancı, anayasaya eklenecek bir maddeyle, 506 fezlekeye ilişkin bir düzenlemeden bahsettiklerini hatırlatarak, "Sayın Başbakanın da bahsettiği bu. Partilerle de görüşeceğiz ve onun neticesinde bir adım atacağız. Şu anda Meclis'te ne kadar fezleke varsa bunların önünü açan, yargıya intikalini sağlayacak olan daha doğrusu karma komisyona gelmesini temin edici mahiyette bir hamle olarak ifade etmek mümkün Sayın Başbakanın sözlerini" diye konuştu.

Gazetecilerin "Ortak bir metin mi olacak yoksa her siyasi parti kendi teklifini mi getirecek" sorusunu yanıtlayan Bostancı, anayasa değişikliğinin şartlarının belli olduğunu, partilerle anlaşmalarının ortak da olabileceğini, ayrı ayrı getirip ortaklaşa bir madde şekline dönüştürme biçiminde de olabileceğini belirtti.

Anayasanın dokunulmazlık konusunu düzenleyen maddelerinin belli olduğunu anlatan Bostancı, "Fakat oradaki maddeler esas alındığında, kimi fezlekelerin karma komisyona intikali ve yargılama bakımından önünün açılması mümkün gözükmüyor. Zaten tartışmalar da bunun üzerinden yürüyor. Sanki birileri kayırılıyormuş, birileri de korunmuyormuş tarzında bir anlayış doğmaması için, bu anlayış haklı bir anlayış değildir. Bu yanlış algıyı da önleyici mahiyette bir tutum olarak görmek gerekir" ifadelerini kullandı.

- "Kendi teklifimizi getiririz"

Bostancı, bir gazetecinin, "Başbakan 1 Mayıs tarihini veriyor. 1 Mayıs'a kadar olur mu" sorusuna ise, "Biz tek maddede bir anayasa değişikliğiyle bu 506 fezlekeye ilişkin bir karar almış olur isek, o zaman hem parlamento bu vize muafiyetine ilişkin işlerini yapabilir, çünkü çıkarılması gereken yasalar var, hem de karma komisyon kendi görevini yapabilir" karşılığını verdi.

Diğer siyasi partilerden olumlu yanıt alamamaları durumunda kendi tekliflerini getireceklerini kaydeden Bostancı, "Mevcut fezlekelerin komisyona intikali ve yargılamanın önünün açılmasına yönelik bir yaklaşım. Getirilecek norm buna ilişkin" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber