Savaş mitleri kitap oldu

Çanakkale Savaşları hakkında dilden dile dolaşan efsaneler İBB tarafından kitaplaştırıldı. Kitapta Türk kahramanları ile yabancı komutanların anılarına yer verildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Mart 2016 09:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savaş mitleri kitap oldu

Mert İnan

İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB), Çanakkale Deniz Savaşları'nın 101. yıldönümünde, bugüne kadar halk arasında dilden dile dolaşan efsane ve doğa üstü olayların anlatıldığı özel bir çalışma hazırladı. Çanakkale Savaşı'na ait 284 doğa üstü olayın anlatıldığı "Çanakkale Sırları" isimli hikaye tarzındaki Kitapta ilk kez gün yüzüne çıkartılan arşiv fotoğraflarına da yer verildi. İBB Kültür A.Ş tarafından yayına hazırlanan eserde Çanakkale Savaşı'nın destansı yönleri "efsane", "menkıbe", "memorat" ve "anekdot" olmak üzere dört ayrı içerikte ele alındı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Arslan tarafından hazırlanan çalışmada savaşın Türk kahramanları ile yabancı komutanların anı ve hatıralarına yer verildi.

9 ayrı bölüm, 284 hikaye!

Savaşlar sırasında yaşandığı öne sürülen olağanüstü doğa olaylarının 9 bölümde ele alındığı çalışma, toplam 284 hikayeden oluşuyor. Kitapta en dikkat çeken bölümleri ise savaş sırasında cephede bulunan müttefik ve düşman generallerin anıları oluşturuyor. Savaş sırasında yaşanıldığına inanılan doğa üstü olaylar yabancı askerlerin gözünden şöyle anlatılıyor:

Alman subayı Kannengiesser

"Bir gün, emir erimin (Türk askeri) vücudunun yarısını bir gülle parçası götürmüştü. Koştum, başını kucağıma aldım. Hiç de iyi değildi. Başını dikti, bir noktaya dalgın dalgın bakıyordu. Ben de onu teselli etmeye, kurtulacağını söylemeye çalışıyordum. O, gözlerini diktiği noktadan ayırmayarak: 'Ben şehit oluyorum kumandanım, bak işte Peygamberim beni çağırıyor! dedi. İrkildim, onun gözlerini diktiği noktaya dikkatle baktım. Hiçbir şey göremedim. Tekrar ona döndüm, hayal mi görüyor diye gözlerine baktım. Hayır! Bu gözler hayal görmüyordu! Aslında Ben görmüyordum ama o Peygamberini görüyordu! Ve ruhu Peygamberine doğru uçtu gitti!"

Liman von Sanders

"Teftiş sırasında Mehmetçiğe soruyorum: 'İyi savaşıyor musunuz?' 'Evet kumandanım!' 'Niçin savaşıyorsunuz?' 'Allah rızası için!' Bütün Mehmetçiklerden hep aynı cevabı alıyordum.

Evlatları Allah rızası için çarpışan bir millet, ebediyen var olur!"

Sir lan Hamilton

"...Dün gece korkunç bir rüya gördüm. Bu rüyadan ziyade bir kabus idi. Helles kıyılarında boğulmak üzere idim. Boğazımı demir kıskaç gibi sıkan bir el, beni suyun dibine doğru çekiyordu. Sular başıma yaklaşmak üzereydi. Uyandığım zaman ter içerisinde idim ve titriyordum. Çadırımda yabancı birisi varmış gibi bir his vardı içimde. Şimdiye kadar böyle korkunç bir rüya görmemiştim. Çanakkale'nin meş'um olduğu fikri kafamda yer etmeye başlamıştı. Saatlerce kurtulamadım bu histen. Sanki

biz daha buralara gelmeden

akıbetimiz kararlaştırılmıştı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber