SPK Başkanı: Devlete küskünlük olmaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2006 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, devlette kırgınlık, küskünlük olamayacağını belirterek, ?Hiç kimseyle kırgınlığımız küskünlüğümüz yok? dedi.

SPK Başkanı Cansızlar, görev süresinin 17 Kasım'da dolacak olması nedeniyle düzenlediği ve görevde bulunduğu 6 yılı değerlendirdiği son basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

SPK'da Kurul üyeleri ile kendisi arasında yaşananlar hatırlatılarak, ?(Bunda benim de eksikliğim vardı) diyor musunuz?? şeklindeki soruya karşılık Cansızlar, Kurulla ilgili çalışmalar sırasında bazı sıkıntılar olduğunun, şeffaf şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

SPK'nın özerk bir kuruluş olduğunu ve kurumsallaşmasını tamamladığını söyleyen Cansızlar, böylesi kurumsal yapının devamı için bir ?duruş? sergilediğini ifade etti.

Kurul başkanının yetkilerinin belirli olduğunu anlatan Cansızlar, farklı gerekçelerle bunların değiştirilmeye çalışılması durumunda doğal bir tepkinin ortaya çıkacağına işaret etti ve ?Bu kurumsal yapının devamıyla ilgiliydi, yoksa şahıslarla ilgili değil? dedi.

İMAR BANKASINDAN BONO ALANLAR

İmar Bankasından bono alanların durumuna ilişkin soru üzerine SPK Başkanı, bu konunun 'yargı aşamasında' olduğunu hatırlattı.

Cansızlar, bununla ilgili kanuni düzenleme yapılırken, ticari mevduatın dahi kapsama alındığı bir ortamda, bono ile ilgili konuların kapsam dışına çıkarılmasının düşündürücü olduğunu vurguladı ve ?Bono alan vatandaşların da kanunla düzenlemeler yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyordu ama olmadı. Yargı süreci devam ediyor? dedi.

EPDK'NIN DAĞITIM ŞİRKETLERİNE VERDİĞİ CEZALAR

Akaryakıt dağıtım şirketlerine verilen cezalar hatırlatılarak, bunlardan halka açık olanların karşılık ayırıp ayırmayacakları konusunda da SPK Başkanı, burada tahsilatın Gelir İdaresi tarafından yapılacağını, buraya şirketlerin itirazları bulunduğunu hatırlattı.

Cansızlar, ?Bu konuyu, bir şekilde kurul olarak değerlendireceğiz. Çünkü şirketlerin büyük miktarlara ulaşan karşılık ayırma keyfiyeti söz konusu olabilecek bir durumdur. Fakat çalışmalar devam ediyor. Kurulda bunlar enine boyuna tartışılacak. Burada bir gecikme söz konusu değil. Mali yılın bitimine kadar uzun bir süre var bizim açımızdan? diye konuştu.

BIRAKILAN MİRAS

?SPK'ya hangi mirası bıraktığı? konusunda da Cansızlar, bunlardan ilkinin uluslararası ilişkilerde SPK'nın saygın bir noktayla taşınması olduğunu söyledi ve bunun yanında, kurumsal yapının devamına ilişkin ?duruşta? farklılık yaratmayarak, bunun devamını sağladıklarını belirtti.

Bir gazetecinin, ?(Siyasallaşma riski vardır) diyebilir misiniz?? sorusu üzerine Cansızlar, ?Burada bulunduğumuz sürece duruşumuzdan taviz vermiş değiliz. O duruş nedir, sadece bana özgü değildir. Bir kurumun kurumsal yapısının devamı ile ilgili duruş, iki devletin memuru olmakla ilgili bir duruş...Bu duruşun bundan sonra da devam edeceğini düşünüyorum? dedi.

Bundan böyle ?gölge başkan? olup olmayacağı yönündeki soruya karşılık Cansızlar, ?Gölge başkanlık olmaz. Sadece yaptıklarımızla anılmak isteriz? cevabını verdi.

Bundan sonra ne yapacağına ilişkin de Cansızlar, akademik kariyere devam etmeyi düşündüğünü kaydetti.

YİMPAŞ DOSYASI

YİMPAŞ olayına ilişkin soru üzerine de Cansızlar, izinsiz halka arzların 2006 yılının olayı olmadığını, 1990'larda başlayan bir süreç olduğunu hatırlattı.

Bu konuda sadece suç duyurusunda bulunmadıklarını, 78 şirketi de denetlediklerini anlatan SPK Başkanı, ?Kamuoyunda sermayenin rengi ile ilgili olarak söylüyorum; ifade edilen konular, izinsiz halka arz çerçevesinde bir prosedür ve kanunen yasak? diye konuştu.

SPK'nın bu konudaki çalışmalarından en önemli olanının, vatandaşları bilgilendirme toplantıları olduğunu da kaydeden SPK Başkanı, şöyle devam etti:

?Ardından dedik ki, (böyle bir vaka var. 400 bine yakın vatandaş kitlesi var 5 milyar avroya yakın bir miktar söz konusu, bunlarla ilgili bir çözüm bulmak gerekir) diye düşündük ve teknik bir çalışma yaptık... 2003 Aralık ayının sonuna doğru ilgili Bakan olan Abdüllatif Şener'e gönderdik. Ondan sonraki durum bizimle alakalı değil. Yasa çıkarmak bizim yetkimizde değil.?

Cansızlar, izinsiz halka arza ilişkin, İrtica ile Mücadele ve Takip Kuruluna düzenli olarak bilgi aktardıklarını kaydetti ve bu olayın yeni olmadığını vurguladı.

Önümüzdeki dönemde yasalaşması öngörülen Türk Ticaret Kanununda bu yönde düzenlemeler olduğunu, ancak bundan sonraki durumun düzenlendiğini anlatan Cansızlar, kendi çalışmalarının mevcut durum ve öncesi ile ilgili olduğunu kaydetti.

VATANDAŞ NEDEN PARA YATIRDI?

Bu tür şirketlere vatandaşların para yatırmasının ilk nedeninin, ?yüzde 30'lara varan? net getiri vaadi olduğuna işaret eden Cansızlar, başlangıçta iyi niyetle yola çıkan bu şirketlerde toplanan paranın ?çığ gibi? artması üzerine, profesyonel yönetim sorunu çıktığını kaydetti.

Bunun yanında mevcut mevzuattan kaynaklanan sorunlar da olduğunu söyleyen SPK Başkanı, bu tür şirketlerin genel kurul yapmaları ve kendi paylarını geri almaları konularında sıkıntılar olduğuna işaret etti.

Bu şirketlerden 8'ini kayda aldıklarını, ancak bunların da tamamen düzgün işlediği anlamına gelmediğini vurgulayan Cansızlar, Yimpaş'ı kastederek, bunun da SPK'nın kayıtında olduğunu, ancak genel kurulların yapılması ile ilgili sorunlarının bulunduğunu, şirket kağıtlarını almaya devam ettiğini kaydetti. Cansızlar, ?Bu şirketle ilgili SPK geçmişte nasıl yaptıysa, bu dönemde de elinden geleni yapmıştır? dedi.

?DEVLETTE KÜSKÜNLÜK OLMAZ?

Ayrılırken nasıl bir ruh hali içinde olduğuna ilişkin de SPK Başkanı, ?Devlette küskünlük, kırgınlık olmaz. Hiç kimseyle kırgınlığımız, küskünlüğümüz yok? dedi.

Yeni gelecek başkanın, teknik deneyiminin olması ve temsil kabiliyetinin bulunması gerektiğini söyleyen Cansızlar, başka bir soru üzerine, gerektiği takdirde Başbakan'a veda için gideceğini söyledi.

Görevi sırasında siyasi müdahale olup olmadığı yönündeki soruyu, bu konuda değerlendirme yapmak istemediği şeklinde yanıtlayan SPK Başkanı, ?Fakat duruşumuzu bozmadık? demekle yetindi.

İAB BAŞKANINA İNCELEME

İstanbul Altın Borsasında ?mevcut başkan için de inceleme yapıp yamadıkları? konusunda da Cansızlar, ?Bir şikayet, ihbar dilekçesi vardı. Onu dikkate alarak bir inceleme başlattık ama bitmeden, bunun sonuçları ne olur bilemeyiz? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber