Bütçe görüşmelerinde gerginlik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2006 15:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Anavatan Partisi Malatya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş'ın, TBMM Başkanı Bülent Arınç'a yönelik ?Meclisi susturdunuz Sayın Başkan... İktidarın kuklası haline getirdiniz? sözleri, gerginlik yaşanmasına neden oldu.

Komisyonda, TBMM, Sayıştay, RTÜK ve Cumhurbaşkanlığı bütçeleri üzerinde söz alan Süleyman Sarıbaş, partilerinin grup oluşturmasının Meclis Başkanı Arınç'ı ?ilgilendirmediğini? iddia ederek, ?Bizim grubumuz, Sayın Başkanın hazmetme kapasitesinin üstünde oldu? dedi.

Arınç'ın Meclis TV'den her gün açıklama yaptığını ancak, Meclis'teki demokrasi zemininin yıpranmasına değinmediğini ifade eden Sarıbaş, Meclisin gündemini Hükümetin belirlediğini öne sürdü.

Sarıbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ?Muhalefet milletvekilleri seçim istemiyor. Bazıları bize gelip maaşlarının düşük olmasından yakınıyor? yönündeki sözlerine TBMM Başkanı Arınç'ın ?tepki göstermediğini? ifade ederek, ?Bu sözler, milletvekilleri için çok inciticidir. Ama Meclis Başkanımız çıkıp da bu polemiklere 'dur' diyemedi? diye konuştu.

Arınç'ın yurtdışı gezilerinin Türkiye'ye ne gibi faydalar sağladığını Genel Kurulda anlatmasını isteyen Sarıbaş, partisine mensup milletvekillerinin gezilere çağrılmadığını söyledi.

AKP 2. Olağan Kongresi'ne TBMM Başkanı Arınç'ın mesaj göndermesini de eleştiren Sarıbaş, ?Adeta bir Meclis Başkanı değil de 20 yaşında bir parti militanı ruhuyla mesaj gönderildiğine tanık olduk? diye konuştu.

Sarıbaş, Arınç'ın 10 daire başkanının tamamını değiştirdiğini; daire başkanlığına getirilenlerden bazılarının yargılandığını, bazılarının da geçmiş dönemde Arınç'ın partisinde görev almış kimseler olduğunu ileri sürdü.

Daire başkanlarının gelecek yıl yapılacak seçimlerde adaylığa hazırlandıklarını iddia eden Sarıbaş, bu kişilerin daha çok politikayla ilgilendiklerini söyledi.

Arınç'ın, Meclis TV'yi kendi propagandasını yapmak için kullandığını öne süren Sarıbaş, ?Meclis denetim yapamıyor. Önergeler, getirdiğiniz bürokratlar tarafından iktidar partisi için dolduruluyor. Meclisi susturdunuz Sayın Başkan... Meclisi, iktidarın kuklası haline getirdiniz. Meclis, döneminizde iktidarın tabiiyetine girdi? diye konuştu.

GERGİNLİK

Sarıbaş'ın sözlerine AKP milletvekillere tepki gösterirken, AKP Tokat Milletvekili Ergün Dağcıoğlu, ?Meclis, kimsenin kuklası olamaz. Burada konuşan herkes haddini bilerek konuşmalı. Derhal sözlerini düzeltsin? dedi. Sarıbaş, sözlerinde ısrar ettiğini vurgulayarak, ?Konuştum bile. Bu Meclisi iktidarın kuklası haline getirdiniz? diyerek, toplantı salonunu terk etti.

Dağcıoğlu, Sarıbaş'ın ardından ?Konuşuyorsunuz ama cevabımızı dinlemeden gidiyorsunuz? diye seslendi. Sarıbaş ise ?Ben sizi her gün dinliyorum. Sayın Başkan, haftada 4 gün Meclis TV'ye çıkıyor? karşılığını verdi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, söz alarak komisyon Başkanı Sait Açba'dan, Sarıbaş'ı uyarmasını istedi ve ?Kendisini ikaz edin, burada bulunsun. Bu sözlerine aynı şekilde cevap vereceğim. Bunlara cevap vermemek bana yakışmaz? dedi.

AKP Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay da bütçe üzerinde yaptığı konuşmada, Sarıbaş'ın değerlendirmelerini ?yakışıksız? bulduğunu söyledi. Kinay, Arınç'ın pek çok milletvekilinin cesaret edemediği konularda cesurca açıklamalar yaptığını söyledi.

AKP Batman Milletvekili Ahmet İnal, emekli milletvekillerinin özlük haklarının düzeltilmesini isterken, geçmişte devleti temsil eden bu kişilerin çok zor durumda olduğunu savundu.

LOJMANLAR

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, Arınç döneminde Meclis'te iktidar ve muhalefetin uyum içinde çalışacağı bir ortam hazırlanmadığını söyledi. Meclis Başkanlığının Cumhuriyet'in temel değerlerine yeterince sahip çıkmadığını, aksine bazen tartışmaların odağı haline geldiğini iddia eden Kumkumoğlu, öğrenci meclisinde de 20 yaşında bir kişinin, çocuk olarak Meclis kürsüsüne çıkarıldığını ifade etti.

Meclis Başkanı Arınç'ın, tarafsız konumundan çıkarak bazen mensubu olduğu partinin yetkilisi gibi davrandığını söyleyen Kumkumoğlu, ?Bu yüzden Meclis 6 aydır bütün kanunları temel kanun olarak görüşüyor. Bu konuda bir tavır almadınız? dedi.

Milletvekili lojmanlarının halka yanlış anlatıldığını iddia eden Kumkumoğlu, ?Aslında lojmanları, AK Parti milletvekillerinin ziyaretçilerinin oluşturacağı görüntülerin aleyhinizde kullanılmasından korktuğunuz için kullanmadınız? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber