Bankalardan BOTAŞ'a kredi ambargosu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Kasım 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumlarından alacaklarını tahsil edemediği için nakit sıkıntısına düşen BOTAŞ Genel Müdürlüğü, Enerji Bakanlığı, Hazine, DPT ve EPDK'ya gönderdiği 'batıyoruz' yazısının ardından daha da sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Bu yazılar, BOTAŞ'ın alacak sorununu çözmediği gibi borçlanma maliyetlerinin yükselmesine neden oldu.

BOTAŞ'ın battığı yönünde çıkan haberler üzerine bankalar, şirketin kredi taleplerini geri çevirmeye başladı. Başta Elektrik Üretim A.Ş. olmak üzere belediye ve diğer kamu kurumlarından yaklaşık 5.6 milyar dolarlık alacağı bulunan BOTAŞ Genel Müdürlüğü, bir süredir nakit sıkıntısı yaşıyor.

5.6 MİLYAR DOLAR ALACAK

Şirket, gaz bedeli ödemelerinin bir kısmı ile personel maaşlarını, bankalardan aldığı yüksek faizli kredilerle karşılıyor. Şirketin, bankalara 1.7 milyar YTL'lik kredi borcu bulunuyor.

BOTAŞ, içinde bulunduğu nakit sıkıntısını ve önümüzdeki günlerde Rusya ve İran gibi ülkelere gaz bedelinin ödenmesi konusunda ortaya çıkacak sorunları dile getirmek için başta Enerji Bakanlığı olmak üzere Hazine, DPT ve EPDK'ya yazı gönderdi. BOTAŞ yönetimi, bu yazıyla, kamu kurumlarından olan 5.6 milyar dolarlık alacağıyla ilgili çözüm bulunmasını bekliyor.

Ancak BOTAŞ'ın uyarı yazılarıyla alacaklarını tahsil etme planı tutmadı. BOTAŞ'ın nakit sıkıntısı içinde olduğuna ilişkin uyarı yazılarının basına yansımasının ardından, şirketin borçlanma maliyeti yükseldi. Şirkete, yerli ve yabancı bankalardan, çok sayıda telefon gelirken, bu telefonlarda, 'Şirketin gerçekten zor durumda olup olmadığı' soruldu.

KREDİ MALİYETİ ARTTI

Aylık giderlerini bankalardan aldığı kredilerle karşılayan BOTAŞ, yeni krediler için tekrar bankalara başvuruda bulunurken, bankalar, şirkete kredi vermeye yanaşmadı. Bazı bankalar ise şirkete kullandırılan kredilerin faizlerini 2-3 puan yukarı çekti. Şirket, önceki aylarda yüzde 20 faizle kredi kullanıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber