Elektrik zammı kesin, oran belli değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2006 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın, hafta sonundaki Ak Parti kongresinde elektriğe zam yapılacağının işaretini vermesinin ardından tartışmalar zam oranının ne olacağı konusunda yoğunlaştı.

Tedaş'ın bağlı bulunduğu Özelleştirme İdaresi ile Enerji Bakanlığı, ne kadar zam yapılması gerektiği konusunda anlaşamıyor. Enerji Bakanlığı yüzde 6.5 zam istiyor. Özelleştirme İdaresi ise bu oranı düşük buluyor.

Artan elektrik maliyetlerinin tüketiciye yansıtılıp yansıtılmayacağı konusunda kısa süre öncesine kadar hem Enerji Bakanı Hilmi Güler, hem de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 'zam yok' mesajında ısrarlıydı. İki bakandan gelen sözlere karşın AKP kongresinde Başbakan Erdoğan farklı konuştu ve 'zam yolda' dedi.

Erdoğan, "Elektriğe zam yapmamak için 4 yıldır direndik, ama şimdi belli bir noktaya geldik. Ülkemiz bunu artık milletiyle paylaşmak zorunda kalacak" diye konuştu.

Tartışma zammın oranında

Bu sözlerin ardından elektriğe zam yapılacağı kesinleşti. Şimdi artık tartışma konusu bu zammın oranı ve ne zaman yürürlüğe gireceği.

Çıktığı AB turu öncesinde Brüksel yolunda ekonomiye ilişkin mesajlar veren Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'nin bağlı bulunduğu Özelleştirme İdaresi ile Enerji Bakanlığı'nın zammın oranı konusunda anlaşamadığını söyledi. Babacan, anlaşma sağlanır sağlanmaz fiyatların artırılacağını belirtti.

Enerji Bakanlığı bürokratlarına göre elektrik fiyatlarında yüzde 6.5-7 oranında artışa ihtiyaç var. Özelleştirme bürokratları ise bu oranı düşük buluyor. Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirmesi konusunda aralarında zaten anlaşmazlık bulunan Özelleştirme İdaresi ile Enerji Bakanlığı anlaşmaya varırsa elektriğe aralık ayında zam yapılacağı ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber