Erkan'a ağıt... Bizim kaderimiz hep mi, sehit cenazelerinde ağlamak olacak?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Kasım 2006 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hep Biz Olem

Sevgili kardesim, bugun sen yoksun ve devre arkadasinin senin ardindan yazdiklarini bizzat okuyamayacaksin. Is yogunlugu nedeniyle uzunca zamandir bir araya gelelmemistik ya, dun ruhunu teslim etmeden hastane onunde beklerken sanki birden cikip "ben iyiyim" diyeceksin, "bahane oldu boyle gorusebildik" diyeceksin diye hayal kurdum. Baba meslegini sectigin yetmiyormus gibi yine baban gibi en yuce makam olan sehitlige ulastin.
Allah rahmet etsin sana kardesim.
Bizleri de affetsin.

Biliyorum ki yazdiklarim bir sekilde sana ulasir, bu nedenle dogrudan yaziyorum sana. Dun aksam hastane onunu gormeliydin Erkan, umutla nefes almadan bekleyenleri gormeliydin. Ankara'da gorev yapan neredeyse tum meslekdaslarin ordaydi. Herkes gelmis acep bir katkim olurmu diye. Ama sen randevuyu coktan ayarlamissin kimseye haber vermeden. Dun aksam kimse konusamadi birbiriyle, kimse ne cumle kuracagini bilemediginden agzini acmaya cesaret edemedi. Ne denebilirdi ki? Saatler sonra bir meslek buyugumuz sehit oldugun haberini verirken sesi titredi ve "kaybettik" dedi. Daha sonra Ankara'nin bizlerden gorev bekledigini hatirlatip herkesi gorevinin basina cagirdi. Sen artik yoktun ve biz gorevimizin basina davet ediliyorduk. Sanki bir rutin gibi, meslegin bir cilvesi gibi. Gencecik yasinda sen gittin ve biz icimizdekileri her zaman oldugu gibi soyleyemeden, haykiramadan, yuksek perdeden bile aglayamadan oylece kalakaldik. Erkan'cim Irak Sehiti Bilal Urgen'e selamlarimi gotur, onu da cok ozledik.

Ne bekliyor bu toplum? Hep biz olelim, hep biz vurulalim, hep biz yaralanalim, hep biz yargilanalim, hep biz, hep biz... Ne yapmisti Erkan? Hayatini idame icin bir meslek edinmis ve mesleginin geregi olarak, bir devlet memuru olarak, firarda olan bir yaralama saniginin bulundugu yeri ihbar almis ve onu tutuklamak uzere gitmisti. Kisisel bir iliski yoktu ki aralarinda bir husumet olsun. Erkan'in polis oldugunu anlayan katil, tek kursunla oldurdu onu. Bunun arkasindan daha ne soylenebilir.

Suclu haklarini korumayi gozeten kanunlar, neden magdur haklarini, neden polis haklarini gozetmez. Bizim kaderimiz hep mi, sehit cenazelerinde aglamak olacak. Her cenazede, cenazeye katilanlar arasindan bir sonraki sehitin kimin olacagini mi tahmin etmeye calisarak mi yasayacaz. Sanik haklari olmasin demek degil bu, olsun ama en azindan kanuna karsi gelen kadar, kanun kacaklarini yakalayana da verin bu haklardan. Yarin bir gun hepimizi koruyan, gogsunu siper ederek koruyan insan bulamayacaz boyle giderse. Aylarca uykusuzluk, yorgunluk bahasina, cocugundan, esinden caldigi vakitlerde calisarak yakaladigi suphelilerin serbest kaldigini duyunca ne dusunur sizce polis? Erkan'i vuran yeni cikmis iceriden, bir dahaki cikisinda da belki beni vuracak kim bilir.

Sehit cenazesine hic katildiniz mi bilmem. Ama sehit cenazesinde kalabaligin cogu polis olur, bazen asker olur. Cunku durumu en iyi anlayanlar onlardir. En cok sehadete yakin olan, sucla, sucluyla, cirkefle, pislikle muhatap olan polistir, askerdir.

Ama bunlar kimin icindir, bu canlar kim icin gidiyor, hangi meslek hangi para caniniza karsilik degisilir. Bir polisin oldurulmesi siradan bir olay degildir, olmamalidir. Eger siradan goruluyorsa yarin bir gun gerektiginde fedakarlik yapacak polis, asker bulmak mumkun olmayacaktir. Cunku polis, toplumun kendisini gozden cikardigina inanirsa, artik olmeyecektir, cunku yakalamayacaktir, tehlikeyi gorunce belkide kacacaktir. Kanunla kimseyi tehlikeye itemezsiniz, sucluyu bulmak ve yakalamak zordur, ozel caba ister, gayret ister. Bu caba olmazsa, canini disine takmazsan bulamaz yakalayamazsin. Yarin bir gun bu caba azalirsa hatta kaybolursa, tehlike olan hic bir yere gonderemezsiniz polisi. Tehlikeye gogus germek, mermilerle dans etmek kanun ve para icin yapilmaz. Insanin kendisini tehlikeye atmasina sebep olan seyler inanctir, motivastondur, faydali olma arzusudur, basari pesinde kosmaktir. Zaten verilen para para degildir, kanunlar ise yamali bohcadir. Polise verilen her yetkide ozgurlukleri hatirlayanlar su konuda ciddi hata yapiyorlar; ozgurluk polisten yetki alarak, yetkisiz, caresiz birakarak olmaz. Ozgurluk yetkilerin yerli yerinde kullanilmasiyla mumkun olur. Yetkileri azaltmayi dusundugunuz kadar neden yetkileri nasil yerli yerinde kullanilir sorusuna cevap aramaz, dusunmezsiniz?

Bizler sicak arabalarda, serin burolarda gorev yapmiyoruz farkindamisiniz? Neden guvenlik kadar hayati olmayan kurumlarin imkanlari polisinkinden fazla olur. Sadece yazi cizi isleri "ureterek" bir cok hakki kazanan memurumuza verilenler, neden polise verilmez. Burada temelde bir tezat yok mu. Neden polis arabalarinin tamiri icin saga sola el acar. Neden badana boya gibi isler icin bile vatandasin destegine basvurur. Neden bir devletin varliginin devam ettirebilmesi icin en hayati unsurlardan olan, ic guvenlik birimleri protokolde en arkalardadir; neden emniyet gibi onemli bir gorevi ifa eden kurum, devlet kademesinde sadece bir genel mudurluktur ve en azindan bir mustesarlik degildir. Bunu sosyal faaliyetlerde en one oturmak icin degil (zaten sosyal faaliyet kavrami cogu polise avakado kadar yabancidir) ulke guvenligi konularinda soz sahibi olabilmek icin soyluyorum. Bu durum verilecek kararlari her zaman etkileyen onemli bir faktordur.

Bunu simdi niye mi ifade ediyorum. Sunu soylemek istiyorum; polisi gorun, anlayin istiyorum, polis kapi bekcisi degildir. Polis ic guvenlik mimaridir ama kapi bekcisi olarak gorursek, polis yarin bir gun mimarlik gorevini birakabilir ve ben bu tehlikeyi goruyorum. Icimizde cok sey birikiyor, yillarin yipranmisligi var uzerimizde, destek bekliyoruz, sadece bir kurum kurulus veya zumreye degil toplum olarak polislik hizmetlerini, polisin durumu konusalim yanlislari gorelim diyorum. Devre arkadasimi kaybettigim acili gunumde "Baska Erkan'lar olmesin" tarzinda sloganvari cumleler kurmuyorum. Baska Erkan, Ali, Mehmet, Murat, Ayse, Emine olmesin diye en temelde yapilmasi gerekeni yaziyorum. Burada aci edebiyati yapmadim hic,
cunku her aci yerinde kanar ve icimdekini hic bir kalem yazamaz.

"Topluma deli gomlegi giydirilen bir sistemde insanlar maske takip sahte kimlik kartlariyla dolasmak zorundadir. Bireyler icin tek kurtulus yolu ikiyuzluluktur". Polis maske takarsa ne olur
bilirmisiniz.... bu cumleyi tamamlamaya cesaret edemiyorum.

DEVRE ARKADASIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber