İlaç bulunamıyor diye daha kaç hasta ölecek!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 15 Kasım 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite öğrencisi, 19 yaşındaki Rukiye Elmacı, yakalandığı kas erimesi hastalığının (polimiyozit) tedavisi için gerekli ithal ilacın bulunmasından bir gün sonra öldü. Rukiye Elmacı, ender görülen ve belirli bir tedavisi olmayan polimiyozit hastalığına, Çorum'un İskilip ilçesinden üniversite için geldiği Kayseri'de yakalandı. Rukiye, Erciyes Üniversitesi Nuri Cıngıllıoğlu Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü üçüncü sınıf öğrencisiydi.

10 gün önce hastalandı

10 gün önce ders sırasında ayakları ağrımaya başlayınca, 500 metre uzaklıktaki EÜ Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne gitti. Burada aniden fenalaşan Rukiye'nin kas erimesi hastalığına yakalandığı saptandı. Solunum yollarındaki kasların fonksiyonlarını yitirmesi ve nefes alamaması nedeniyle beyin hücrelerinin zarar gördüğü belirlenen Rukiye Elmacı, dokuz gün verdiği yaşam mücadelesine yenik düştü.

Gençler kapı kapı dolaştı

Okul arkadaşları, kanının sürekli değişmesi gerektiğini öğrendikleri andan itibaren dört gün içinde 250 ünite kan verdi. Yetkililerin 'Artık yeter' açıklamasıyla kesilen kan bağışının 78 ünitesi kullanıldı. Rukiye Elmacı'nın bağışıklık sistemini normal değerlerine döndürecek 1250 YTL'lik immünoglobülin (IVIG) grubu ilacı bulmak için de seferber olan gençler, gruplara ayrılarak eczaneleri, ecza depolarını gezdi, sonunda ilacın muadili 'Pentoglobin'i hastaneye yetiştirdi. Ancak ilaç kullanmaya başlandıktan bir gün sonra, Rukiye Elmacı hayata veda etti.

'100'e yakın hasta var'

Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Bülent Ünsal, "IVIG grubu ilaçlar çok zor bulunuyor. Önceki yıllarda yurtdışında pahalı, yurtiçinde ucuz olduğu için bakanlığın yetki verdiği ithalatçı firmalar getirmiyordu. Fiyat ayarlamasıyla bu sorun giderildi. Ancak yapımında kullanılan etken madde artık az bulunduğundan, üretimi de az. Odamızda 100'e yakın hasta var, ilaç geldikçe sırayla onlara ilaç veriyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber