Hâkim ve savcı alımına fren

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 15 Kasım 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Adalet Bakanlığı'nın hâkim-savcı alımındaki yetkisini frenleyerek, bakanlığın hâkim-savcı adayı sınavı ve buna esas yönetmeliğin yürürlüğünü durdurdu. Davayı açan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), "Karar yargı bağımsızlığı açısından çok önemli. Bir dönem kapanacak" diye konuştu.

Yargıda siyasallaşma ve kadrolaşma eleştirilerinin odak noktasını oluşturan Adalet Bakanlığı'nın sınav ve mülakatla hakim ve savcı alması işlemiyle ilgili Danıştay çok önemli bir karara imza attı. Durdurma kararı kaldırılmadığı veya iptal davası esastan reddedilmediği sürece bakanlığın hâkim ve savcı almasının önünü kesen karar, kısa süre önce kurulan YARSAV'ın açtığı davada alındı. YARSAV, bakanlığın idari yargıda 100, adli yargıda 500 hâkim ve savcı adayı alımına yönelik sınav ilanıyla, buna esas olan Adli ve İdari Yargıda Hâkim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülakat ve Atama Yönetmeliği'nin durdurulması ve iptalini istemişti. YARSAV, Bakanlık yetkilerinin yargı bağımsızlığı ilkesine aykırı olduğunu savunmuştu.

Bakanlık davayı beklemedi: Ancak bakanlık, açılan davaya rağmen süreci başlatmış ve idari yargı hâkim adaylığı için yazılı sınav ÖSYM tarafından 15 Ekim 2006'da yapılmıştı. Adli yargı hâkim adaylarının yazılı sınavı da 25 Kasım'da yapılacaktı. Bakanlık, geçen hafta da idari yargı hâkim-savcı adaylığı yazılı sınavını kazanan 482 adayın listesini açıklamış, mülakat tarihini de duyurmuştu. Danıştay'sa davalı bakanlıktan savunma istemişti.

Bakanlığa ret, sınava iptal: Danıştay 12. Dairesi, bakanlığın 'dava reddedilsin' savunmasını yeterli bulmadı ve bakanlığın idari ve adli yargı hâkim ve savcı adayı alımına ilişkin ilanları iptal etti.

Sınav yetkisi yok: Daire kararını, gerek Hâkimler ve Savcılar Kanunu, gerek Adalet Bakanlığı'nın Kuruluşuna İlişkin Kanun'da, 'Adalet Bakanlığı'nın hâkim ve savcı adaylarını almada sınav yapma yetkisi' olduğuna dair bir hüküm bulunmadığı' gerekçesine dayandırdı. Danıştay, sınava esas olan yönetmeliğin tamamının yürütmesini de durdurdu.

'Bir dönem kapandı'

Bakanlık ve ÖSYM karara itiraz ederse, konuyu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu "Karar yargı bağımsızlığı açısından çok önemli. Yargıda bir dönem kapanacak. Karar, yetkinin bakanlık değil, Hâkim ve Savılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) kullanılması gerektiğine de karine oluşturuyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber