MEB, yeni YÖK Yasası için beş yıllık yürürlük süresi öngörüyor

Haber Giriş : 01 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yasada imam-hatiple ilgili bir madde olmayacak. Bu konuda karar siyasilere bırakılacak

Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK'ün, 17 Mart'ta yasa taslağı görüşmelerinden çekilmesinin ardından, eski rektörler, öğrenci temsilcileri ve sendikalardan oluşan Danışma Kurulu'nu bu pazar topluyor. MEB, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç'in taslaklarıyla, kendi hazırladığı taslağı uyumlaştırmaya çalışıyor.

40 madde değişecek
Değişiklikler, mevcut YÖK Yasası üzerinden yapılıyor. Danışma Kurulu'nun önerileri alındıktan sonra bazı maddeler alternatifli bırakılıyor. Alternatifli maddelere son şeklini Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik verecek.
Taslak çalışmaları iki haftada bitecek. Yasanın 40 maddesinin değiştirilmesini öngören taslak, MEB'in planına göre uzun soluklu olmayacak. MEB, üniversitelerdeki değişiklikler ve AB uyum süreci nedeniyle çıkarılacak yasanın beş yıl kadar yürürlükte kalabileceğini varsayarak, 'geçici' taslak hazırlıyor. MEB, yasa yürürlüğe girdikten sonra Anayasa değişikliklerini içeren daha kapsamlı reform çalışması yapacak.
Taslağa göre YÖK tek bir kurul organından oluşturulacak. YÖK Genel Kurulu ve Yürütme Kurulu kaldırılacak. YÖK'ün mevcut yasada 22 olan üye sayısı 15'e inecek. Cumhurbaşkanı'nın belirleyeceği üye ikiye düşecek. Bakanlar Kurulu ile ÜAK altı, Genelkurmay ise bir üye belirleyecek.

Öğrenciye af yok
Meslek liseleri adı altında imam-hatip liselerinin üniversiteye geçişini kolaylaştıracak katsayı düzenlemesi konusunda taslağa herhangi bir madde yazılmayacak. Bu konuda karar, siyasilere bırakılacak. Siyasiler karar verirse, imam-hatip düzenlemesi, taslağın Meclis aşamasında gündeme getirilecek. Hazırlanan taslakta, üniversite öğrencilerine afla ilgili bir madde de olmayacak.
Bakan Hüseyin Çelik, önceki gün, YÖK'e bundan sonra 'kapımız açık' mesajı göndermeyeceklerini söylemişti. YÖK kanadı ise Başbakan Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesi halinde yumuşayabilecekleri sinyalini vermişti.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber