'Dokunulmazlık olmazsa parlamenter rejim çöker'

Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunu değerlendirdi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 28 Mart 2016 20:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Dokunulmazlık olmazsa parlamenter rejim çöker'

Saliha ÇOLAK

Muhalefet partileri, HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışması üzerine Meclis'te bekleyen tüm fezlekelerle ilgili yargılamanın önünü açmayı teklif eden AK Parti'ye yanıtlarını ulaştırırken AK Parti'nin nasıl bir adım atacağı, geçici madde değişikliğini tek başına getirip getirmeyeceği bu hafta belli olacak.

AK Parti'nin 506 fezlekede birden tek geçici madde ile yargılama yolu açma girişimi, hukuki tartışmalar bir yana fiilen de güçlükler içeriyor. Kulislerde; "bu yolun aleyhte hükümlerin geçmişe yürümemesinden dolayı boşluğa düşeceği ya da Anayasa Mahkemesi'nden döneceği" konuşulurken, vekillerin gizli oylamada olumsuz oy verebileceği yorumları da yapılıyor.

Bu arada muhalefetin, dokunulmazlığın, kürsü dokunulmazlığıyla sınırlandırılması önerisine neden "Hayır" dediklerini açıklayan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, dokunulmazlığın, milletvekilinin görevini endişesiz yapması için verilmiş bir hak olduğunu belirterek şöyle devam etti: "O yüzden dokunulmazlık müessesesinin kalkması gibi bir talep, aslında parlamenter rejimi çökerten, Meclis'te milletvekilinin iş yapmasını zayıflatan, mümkün olan riskleri de çok daha fazla artıran bir yaklaşım. Vekilin görevini yapması için dokunulmazlık bir haktır ancak dokunulmazlık milletvekilinin görevini yapması için bir haktır.

Yoksa milletvekilliği dışındaki görevlerde, aracında silah taşıyan, 'PYD'ye komşu olacağız' diyen, terörle arasına mesafe koyamayan ilişkilere zemin hazırlasın diye bir zırh değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber