Rusya ile buzların erimesi iki ülkeye de yarayacak

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan siyasi kriz, iki taraftan da gelen olumlu açıklamalarla yumuşamaya başladı. Rusya tarafının 'kriz geçici' açıklaması iş dünyasında olumlu karşılandı. İş dünyası eski günlere dönülebileceği mesajı verirken, bunun iki ülkeye de yarayacağını belirttiler.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Mart 2016 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rusya ile buzların erimesi iki ülkeye de yarayacak

Kaan Zenginli

Uçak krizi sonrası ekonomik ve siyasi olarak kopan Türkiye Rusya ilişkilerinde sıcak rüzgarlar esmeye başladı. Haftasonu iki taraftan gelen açıklamalar, başta turizm olmak üzere ekonomi çevrelerinde umutları artırdı. Açıklamalar iki ülke arasında buzların eridiği şeklinde yorumlandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğin geçici olduğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu, İstanbul'da DEİK Dünya Türk Girişimciler Kurultayı Gala Yemeği'nde yaptığı konuşmada Rusya krizine de değindi. Davutoğlu "O anda Rus uçağı olduğu bilinmeksizin angajman kuralları gereği yapıldığını bildirdik. Krizin geçeceğini düşünüyorum. Türkiye ile Rusya iyi ilişkiler geliştirmek zorunda" dedi. Bu açıklamalar iş dünyasında da olumlu karşılandı.

SOĞUK SU İÇİN BUZ ERİMELİ

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise Rusya ile yaşanan siyasi krizde Türkiye'nin sonuna kadar haklı olduğunu ve Putin'in kişisel tavırları sebebiyle iki ülke arasında sorun yaşandığını belirtti. Rusya ile Türkiye'nin köklü bir geçmişe sahip iki ülke olduğunu söyleyen Ulusoy "Soğuk su içmek istiyorsanız içine buz koyarsınız ve buz erir, sonra da suyunuzu keyifle içersiniz. Bu da bunun gibi. İlk etapta ipler çok gerildi. Ama zamanla siyasi söylemlerde de yumuşama görüyoruz. Görünen o ki en azından ekonomik tarafta bir takım olumlu gelişmeler olacak. Tarihte bu gelişmeler çok yaşandı. Düşünün Rusya ile Almanya anlaştı, Doğu Almanya'yı bitirdiler. Hitler silindi. Düşmanlık uzun sürmez" dedi.

RUSLAR 'TÜRKİYE' DER

Ulusoy, rekabetin iki ülkeye de zarar verdiğini belirterek "Uçak krizi sonrası 6 milyar dolara yakın Rus turist kaybı yaşandı. Bugün Moskova sokaklarında tatil için nereye gitmek istersiniz? diye sorsanız yüzde 90'ı Türkiye der. Ama Putin faktörü var" diye konuştu.

CİDDİ PARTNERİZ

Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Bülent Aymen, Rusya ve Türkiye'nin ciddi bir ticari partner olduğunu belirterek "Rusya pazarı hem Türkiye hem de Akdeniz bölgesi için ihracat açısından önemli yer tutuyor. Tarımda narenciye ve yaş meyce sebze ihracatının yüzde 75'ini Akdeniz İhracatçı Birlikleri yapıyor. Bu ürünler ağırlıklı olarak Rusya'ya gidiyordu. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası limon dışında tüm ürün ihracatlarını kestiler. Biz de alternatif pazarlara yöneldik. Yaşanan durumda da haksız olan taraf değiliz. Ümit ediyoruz ki arada yaşanan bu ambargo süreci son bulur" diye konuştu.

MEYVE SEBZE DURDU

2015 yılında birlik olarak Rusya'ya 3 milyar doların üzerinde yaş meyve sebze ihracatı yaptıklarını söyleyen Aymen "Bu rakamların kaybettik. Ambargo sadece Türkiye'den yapılan ihracata değil, Rusya'da iş yapan Türk işadamlarını da etkiledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne Rusya'da baskı yapıldığıyla ilgili şikayetler geliyor. Birçok firma orada Rus ortaklarıyla işlerini bitirip dönmek zorunda kaldı. Ambargoların kalkması hem bizim hem Rusya'nın işine gelir. İki ülke de kazanır" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber