Doktora 52 bin YTL'lik tazminat davası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Kasım 2006 14:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İZMİR'de, guatr hastası yaşındaki Gülümser Kalabalık, Alsancak Devlet Hastanesi'ndeki ameliyatta, yemek borusunu kesip, midesini yaklaşık 20 santim yukarı çekerek gırtlağına ekleyen Op. Dr. Aytekin Başargan hakkında 2 bin YTL'si maddi, 50 bin YTL'si manevi olmak üzere toplam 52 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

3 çocuk annesi Gülümser Kalabalık, geçen yıl haziran ayında, guatr nedeniyle Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde operasyon geçirdi. İlerleyen günlerde rahatsızlığı devam eden Kalabalık'a, bu kez başvurduğu Alsancak Devlet Hastanesi'nde muayenesini yapan Op. Dr. Aytekin Başargan tarafından acilen ikinci bir ameliyatın yapılması gerektiği söylendi.

Alsancak Devlet Hastanesi'nde tekrar bıçak altına yatan Kalabalık'ın operasyon sırasında, iddiaya göre, Op. Dr. Başargan tarafından yanlışlıkla yemek borusu kesildi. Kalabalık'ın durumunun giderek kötüleşmesi üzerine midesi yaklaşık 20 santimetre yukarı çekilerek gırtlağına eklendi. Bu şekilde yaşama döndürülen Kalabalık, bu operasyonun ardından geçirdiği 3 ameliyata rağmen eski sağlığına kavuşamadı.

Midesi göğüslerinin üzerinde olacak şekilde yaşamına devam eden ve yanlış yapıldığını ileri sürdüğü ameliyatın ardından yemek yiyemeyip 10 kilo zayıfladığını, sadece sıvıyla beslendiğini, sesinin kısıldığını dile getiren Kalabalık, soluğu adliyede aldı. Avukatı Remzi İnanç aracılığıyla nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuran Kalabalık, operasyonu gerçekleştiren Op. Dr. Aytekin Başargan'ın ihmali olduğunu ileri sürüp 2 bin YTL'si maddi, 50 bin YTL'si manevi olmak üzere toplam 52 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

DAVA AÇILDI

Başvurunun değerlendirilmesinin ardından tazminat davası, İzmir 9'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülmeye başlanırken, hakkında suçlamalarda bulunulan Op. Dr. Başargan, hastanın kendisine müracat edip patoloji sonucunun tiroid kanseri gelmesi üzerine yeniden ameliyat olması gerektiğini söylediğini belirtti. Op. Dr. Başargan, ilk ameliyat nedeniyle yeni operasyonun çok daha riskli olduğu, ses kısıklığı, çevre dokularında yaralanma, kanama gibi komplikasyonların olabileceği yolunda hastaya bilgi verildiğini öne sürdü. Ameliyatta hastanın sol yanından trioid dokusunun çıkarıldığını, sağ yanda yine aşırı yapışıklık ve doku tespitinde güçlük çektiklerini, bu sırada ?özafagus'ta bir neşter yaralanması olduğunu, bunun yaşanabileceğini belirten Op. Dr. Başargan, daha sonra hastanın başka bir doktora yönlendirilerek, onun yaptığı ameliyatlar sonrası hayati tehlikenin atlatıldığını, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

YAŞAYAN ÖLÜ

Ablasının ameliyatın ardından yaşayan bir ölü olduğunu söyleyen, aile düzeninin de bozulduğunu dile getiren Neşe Akın şunları söyledi:

?Şikayette bulunduğumuz doktor. ameliyatın ortasında dışarı çıkıp bize, ?Sormayın troidi ararken yemek borusunu kestim' dedi. Hemen telefondan başka bir doktoru arayıp ?Hocam bir hastanın troid ameliyatında yanlışlıkla yemek borusunu kestim. Ne yapayım' dedi. Daha sonra yönlendirildiğimiz başka bir doktor, mideyi göğüs hizasında yukarıya alarak açtığı bir delikle kesik yemek borusunun hemen üstünden bağlantı kurarak ablamın hayatta kalmasını sağladı. Operasyonun üzerinden o kadar süre geçmesine rağmen ablam, hala sağlığına kavuşamadı. Ve hayatının sonuna kadar sulu yiyeceklerle beslenmek zorunda bırakıldı. Bu şekilde başkalarına muhtaç bir yaşama sürüklendi. Ablamızı, ağır ihmaliyle bu duruma sokan doktordan sonuna kadar hakkımızı arayacağız.'' Rahatsızlığı nedeniyle konuşmakta güçlük çeken ve kısık sesiyle isyanını duyurmaya çalışan Gülümser Kalabalık ise, ?Beni bu duruma sokanlar en ağır cezaya çarptırılsın. Hayatım mahvoldu'' diyerek gözyaşlarını tutamadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber