Çalışanlar da fiş toplamayacak maaşlara yüzde 5 zam geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışanların fiş toplama eziyeti emeklilerde olduğu gibi kaldırılıyor. Maliye Bakanlığı'nın yaptığı çalışmaya göre ücretliler 2007 yılında yaptıkları harcamalardan dolayı vergi iadesi almak için fiş toplamak zorunda kalmayacak.

Vergi iade tutarları ise maaşlarına eklenecek. Bakanlığa yakın kaynaklar, oranın tam olarak netleşmemekle birlikte, bu durumun maaşlarda yüzde 5 civarında bir artışı beraberinde getireceğini ifade ediyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gelecek yıl ücretlilerin Katma Değer Vergisi (KDV) iadesi alabilmesi için gereken fiş toplama zorunluluğunun kalkacağını ve bununla ilgili tasarının birkaç gün içinde Bakanlar Kurulu'na sunulacağını açıkladı.

Uluslararası Bankacılık, Finans ve Yatırım Zirvesi'nde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Unakıtan, vergi iadeleriyle ilgili çalışmayla ilgili, "Ücretlilerin fiş almalarında emeklilerde olduğu gibi bir değişim yapacağız. Uygulanması 2008 için söz konusu, bu yıl olamaz. Çünkü herkes fişi topladı. Bu yıl o iadeler yapılır, 2008 için 2007'de bir fiş toplama mecburiyeti kaldırılıyor. Bunu yakında Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Bakanlar Kurulu'ndan sonra bunu kısa zamanda Meclis'e sunmayı düşünüyoruz." bilgisini verdi.

Vergi müfettişi alışverişe çıkacak

KDV'nin ilk çıktığı yıllarda memurlara denetim için ödenek ayrıldığını aktaran bir yetkili, geçmişte yapılan uygulamaya benzer bir yöntem izleneceğini söyledi. Uygulamanın gelişmiş ülkelerde yapıldığını dile getiren yetkililer, "Önemli olan vatandaşın fiş-fatura bilincine sahip olması. Ücretlilerde fiş toplama kalksa bile duyarlı vatandaş yine belgesini alacaktır. Bunun için ilkokullarda çocuklara vergi bilinciyle ilgili ders verilmesi gerekiyor." dedi. Fiş, fatura toplamanın kaldırılmasının ardından esnafın fiş kesmeyeceği yönündeki endişelerin ise yersiz olduğu kaydediliyor. Denetimlerin önümüzdeki yıldan itibaren daha da yoğunlaştırılacağını vurgulayan yetkililer, "2007 denetim programının öncelikleri arasında fiş-fatura kontrolü başta geliyor." uyarısında bulunuyor. Edinilen bilgiyi göre vergi müfettişleri, Gelir İdaresi'nden alacakları nakit paralarla, önümüzdeki yıldan itibaren 'tebdil-i kıyafet' alışverişe çıkacak. Verdiği malın tutarı kadar fiş vermeyen esnaf anında ceza yiyecek. Büyük-küçük işyeri ayrımı olmadan yapılacak denetimlerde küçük miktarda alışveriş yapılacak. İdare, bu amaçla küçük bir bütçe ayırdı. Vergi iadesi uygulaması her yılın sonunda memurlar, işçiler ve emekliler için ayrı bir telaşa yol açıyordu. Uygulama, yıl başından itibaren emekliler için kaldırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber