Milletvekiline devlet kesesinden 10 bin YTL'lik ipek halı aldılar

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri ve Civarı Elektrik A.Ş., eski genel müdürü olan AKP Kayseri Milletkvekili Taner Yıldız'a 10 bin YTL değerinde halı hediye etti. Şirket, bu halının faturasını mahsuplaşmada 'gider' göstererek, devletten tahsil etti. Taner Yıldız, "Halıyı iade etmiştim, faturayı gider gösterdilerse onu ben bilemem" dedi.

KAYSERİ ve Civarı Elektrik A.Ş'nin hesaplarını inceleyen Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş (TETAŞ) müfettişleri, şirket hesaplarında AKP'li bir milletvekiline 10 bin YTL değerinde ipek bir halı hediye edildiğini belirlediler. Halının faturasının devletle mahsuplaşmada "gider" olarak gösterildiği de anlaşıldı. Sözkonusu kişinin, AKP Kayseri Milletvekili Taner Yıldız olduğu ortaya çıktı. Yıldız, "Halıyı iade etmiştim. Faturayı gider olarak gösterdilerse onu bilemem" dedi.

CHP SORDU: Konu, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu tarafından, Enerji Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gündeme getirildi. Kılıçdaroğlu, Enerji Bakanı Hilmi Güler'e, "Kayseri Elektrik ile ilgili olarak yapılan bir incelemede bir AKP milletvekiline 10 bin YTL'lik bir ipek halı verildiği söyleniyor. Acaba bu ipek halının masrafı, devletle yapılacak olan mahsuplaşmada gider olarak mı dikkate alınacak?" sorusunu yöneltti. Güler, bu soruya, yazılı olarak yanıt vereceğini söyledi.

ESKİ GENEL MÜDÜR: Kılıçdaroğlu, Hürriyet'e halının hediye edildiği milletvekilinin AKP Kayseri Milletvekili Taner Yıldız olduğunu söyledi. Yıldız, 3 Kasım 2002 seçimlerinden önce Kayseri ve Civarı Elektrik A.Ş'nin genel müdür ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyordu.

İKİ RAPORDA VAR: Kılıçdaroğlu, bu konunun, TETAŞ'ın, 10 Eylül 2003 tarih ve 4 sayılı raporu ile 30 Nisan 2004 tarihli 5 sayılı raporunda yer aldığını açıkladı. TETAŞ müfettişlerinin raporlarında halı faturasının, mahsuplaşmada gider olarak kullanıldığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Gider ne kadar büyük olursa, devlete yazılacak fatura da o kadar az olur" dedi.

HEMEN İADE ETMİŞTİM: Plan Bütçe Komisyonu üyesi olan Yıldız ise Hürriyet'e, "3 Kasım'da milletvekili olunca 4 Kasım'da yönetim kurulu olarak bu hediye sunuldu. Ancak ben iade ettim" dedi. Yıldız, böyle bir suçlamanın kendisi için çok ağır olduğunu bildirdi. "Şirket, siz iade etseniz bile bu faturayı mahsuplaşmada gider olarak kullanmışsa, bu durum makbul mudur" sorusu üzerine "Gider yazıp yazmadıklarını ben bilemem ki. Ben hediyeyi teşekkür ederek iade ettim. Aradan da dört yıl geçti" dedi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bakan Güler'e bu soruyu yönelttiği sırada, başka bir toplantı nedeniyle komisyonda bulunmadığını belirten Yıldız, "Döndüğümde, toplantı bitmek üzereydi, yanıt veremedim" dedi.

Mahsuplaşma ne demek

KAYSERİ ve Civarı Elektrik A.Ş'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, mahsuplaşma sistemi şöyle işliyor: Dönem başında geçici bir enerji alış fiyatı tespit ediliyor, dönem sonunda ise fiilen gerçekleşmiş olan rakamlar üzerinden mahsuplaşma yapılarak tarafların borç veya alacağı belirleniyor. Mahsuplaşma yapılırken, şirketin elde etmiş olduğu bütün gelirler toplanarak 'Gelirler' hanesine yazılıyor, işletmenin idamesi için gerekli olan giderler ise (Hangi tür giderlerin gerekli, hangi tür giderlerin gereksiz olduğu ise tamamen devletin inisiyatifinde bırakılarak) 'Giderler' hanesine yazılıyor. Giderler arasında Enerji Bakanlığınca onaylanmış olan yıllık yatırım programı çerçevesinde sarf edilmiş olan yatırım harcamaları ile şirkete verilmesi düşünülen makul temettü de yer alıyor. Daha sonra ise gelir-gider farkı tespit edilerek yıl içerisinde TETAŞ'a ödenen enerji faturalarının toplam tutarı ile bulunan Gelir-Gider farkı karşılaştırılıyor. Gelir-gider farkı, enerji faturalarının toplam tutarından büyükse aradaki fark TETAŞ alacağı olmakta, Gelir-Gider farkı enerji faturalarının toplam tutarından küçükse aradaki fark şirket alacağı olmaktadır."

Evimdeki halılar 1500 dolar etmez

HEDİYE halı olayının kahramanı AKP Milletvekili Taner Yıldız, Kayseri ve Civarı Elektrik'te yönetici olarak dört yıl görev yaptığını vurgulayarak, "Arkadaşların, yaptığımız hizmetlere karşı, teşekkür niteliğinde bir hediyesiydi bu. Ama böyle şeylere tenezzül edecek yapıda değilim. Sizi evime davet edeyim. Evimdeki bütün halıların toplam değeri 1500 doları buluyor mu bulmuyor mu görün" dedi.

Devlet kabul etmedi, biz ödedik

KAYSERİ ve Civarı Elektrik A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanvekili Bekir Yıldız, "Tetaş mahsuplaşmada 10 milyar lirayı (10 bin YTL) gider olarak kabul etmedi. Bu para, yönetim kurulu üyelerinin kar paylarından düşürüldü" dedi. Aynı zamanda Kocasinan Belediye Başkanı olan Bekir Yıldız, olayı doğrulayarak şöyle anlattı: "Taner Bey milletvekili olup Ankara'ya giderken, bize çok faydası olduğu için teşekkür mahiyetinde aldık bu halıyı. Taner Bey kabul etmemiş. Halı şirkete kaldı. Mahsuplaşma sırasında bunun gibi pek çok şey gündeme gelir. Ağaçlandırma, spor kulüplerine bağışlar gibi. Kabul edilmeyen kalemleri, şirket ortakları kendi kesesinden öder. Halı da öyle oldu. Tetaş mahsuplaşmada bunu gider kaleminden çıkarıldı. Yönetim kurulu üyeleri olarak bizler almamız gereken kár payını eksik aldık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber