Kamil Koç 1 YTL'ye bilet için izin istedi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamil Koç Otobüs İşletmesi, 1 YTL'lik bilet uygulaması için, Ulaştırma Bakanlığı'na başvurdu. Otobüsçüler federasyonu ise uygulamanın sektörü sıkıntıya düşüreceği görüşünde.

Son aylarda hava yolu şirketleri arasında yaşanan rekabet otobüs firmalarını da harekete geçirdi. Kamil Koç Otobüs İşletmesi, hava yolu şirketlerinin uygulanan 1 YTL'lik bilet uygulamasını, karayolu taşımacılığında da hayata geçirmek için Ulaştırma Bakanlığı'na başvurdu. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı ve Ulusoy Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, ise böyle bir uygulamanın sektörü daha da sıkıntıya sokacağını vurgulayarak, "Bu uygulama sektörün kendi kendini hançerlemesinden başka bir şey değildir" dedi.

Doğan Haber Ajansı'na açıklama yapan Kamil Koç İcra Kurulu Başkanı Sena Kaleli, devletin ağırlıkta olduğu hava ve deniz yolu yolcu taşımacılığı sektörlerinde uygulanmasına fırsat verdiği ucuz bilet kampanyalarının haksız rekabete yol açtığını dile getirdi. Kaleli, Ulaştırma Bakanlığı'nın olumlu cevap vermesi halinde, 20 Kasım-31 Aralık 2006 tarihleri ve 06.00- 18.00 saatleri arasındaki, tüm yurtiçi seferlerinde 39, 40, 41 ve 42 numaralı koltukları 1 YTL'den satışa sunacaklarını söyledi. Kaleli, ?Bizler, yüzde 65'i vergi olan akaryakıt fiyatları, yol ve köprü geçiş ücretleri, ÖTV, KDV ve Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi yüklerin yanı sıra, bir de bu haksız rekabetle mücadele etmek zorunda kaldık. Alternatif taşımacılık sektörlerinin geliştirilmesine karşı değiliz ancak, devlet sektörlerin tümüne adil davranmak zorunda? diye konuştu. Karayolu taşımacılığının devlet desteği almadan başarıyla ayakta kaldığını savunun Kaleli, devletin bazı sektörleri sübvanse etmesinin, uzun vadede tekelleşmeye yol açacağını savundu.

Sektör kendini hançerliyor

TOFED Başkanı Mustafa Yıldırım ise Referans'a yaptığı açıklamada, "Bir deli kuyuya taş atıyor, 40 akıllı çıkaramıyor" dedi. Mustafa Yıldırım ulaştırma politikalarında uygulanan istikrarsız politikalar nedeniyle karayolu ulaştırma sektöründe de rekabetin mantık dışı boyutlara taşınmak istendiğini dile getirdi. Zaten zor günler yaşayan sektörün 1 YTL'lik fiyat uygulaması ile daha da kötü günler yaşayacağını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:"1 YTL'lik fiyat uygulaması rekabeti mantık dışına taşımaktan başka bir şey değildir, hiçbir şekilde etik bulmuyorum. Bu uygulamaya Bakanlık izin verirse sektör kendi kendisini hançerlemiş olacaktır. Fiyat kısıtlamaları doğru değildir, rekabetin sınırlarının çözülmesi yetkisi Bakanlığa aittir. Havayolunda da fiyatlara vergiler dahil edilmeyerek, tüketici yanıltılıyor."

Hükümetin politikası sektörü kaosa sürüklüyor

Bilet fiyatlarındaki indirimin vergi zararına yol açacağına dikkat çeken Yıldırım, firmalarda çalışanlar açısından da olumsuz sonuçların ortaya çıkabileceğini belirtti. Havayolu ile karayolu arasındaki tutarsız politikaların sektörü ikiye böldüğünü vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: "Ulaştırma Bakanlığı'ndaki tutarsızlıklar insan taşıyan sektörleri kaosa doğru sürüklüyor. Maliyetler arttıkça taşıma güvenliği yok oluyor. Karayolunun belini büküyorsunuz ama yerine koyacak alternatifiniz yok. Bu tür uygulamaların sonuçları 2007'de acı bir şekilde karşımıza çıkacaktır. Otobüsçüler de tüketiciler de zarara uğrayacak. Ulaştırma Bakanlığı serbest piyasa ekonomisini kurallara sokmalıdır. Sansasyonel fiyat artışı konusundaki açıklamalar giderek yaygınlaşırsa bu herkese zarar verir. Öncelikle Türkiye'yi dünyada en pahalı akaryakıtı kullanan ülke durumundan çıkarmalıyız. Başbakanlık'a da taleplerimizi içeren bir rapor sunduk. Hükümet insanların ulaşım haklarını daha kaliteli daha özgü hale getirmek istiyorsa, tüketiciyi aldatan uygulamalar son bulmalıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber