Erdoğan: Obama, yüzüme söylemedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington'da Türk gazetecilere konuştu: Hakaret ve tehdit basın özgürlüğü olarak görülemez. ABD'de, başkana tehdidin cezası 5 yıla kadar hapis... Obama, görüşmemizde bu konuları gündeme getirseydi, bunları kendisine de söylerdim

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Nisan 2016 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan: Obama, yüzüme söylemedi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD ziyaretinin resmi bölümünün tamamlanmasının ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde, beraberindeki gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan, Obama ile görüşmesi, basın özgürlüğü tartışmaları, Suriye, Paralel Yapı ve yeni anayasa ile ilgili şu mesajları verdi:

Başkan Obama ile görüşmenizin ana ekseni ne idi?

Bir saate yakın görüştük. Görüşmenin ana ekseni, Suriye idi.

BATI'DA DA GÖZ YUMULMAZ

Obama, zirvenin ardından sizinle birçok alanda verimli ortaklıkları olduğunu belirttikten sonra basın özgürlüğü eleştirilerini dile getirdi. Bunları size de ifade etmiş. Değerlendirmeniz nedir?

Gıyabımda o tür açıklama yapıldığını duyunca üzüldüm. Görüşmemizde sorduğunuz konular gündeme gelmedi. Eleştiri ile hakareti birbirinden ayırmak lazım. Türkiye'deki bazı gazetelerde, Cumhurbaşkanı için 'katil, hırsız' biçiminde manşetler atılıyor. Bu hakaretleri yapan gazeteler ve dergiler yayın hayatına devam ediyor. Türkiye'de diktatörlük olsa, o tür yayınlar nasıl yapılabilir?

FEHRİYE ERDAL ÖRNEĞİ...

Hakaret ve tehdide Batı'da da müsaade edilmez. Daha geçenlerde Obama'yı Faceebook üzerinden tehdit eden biri tutuklandı. Merkel'e Almanya'da biri benzer bir şey yaptı, yine ceza aldı. ABD yasaları başkana tehdidi 5 yıla kadar hapisle cezalandırıyor. Hakaret ve tehdit, basın özgürlüğü ya da eleştiri diye değerlendirilemez. Obama, görüşmemizde bu konuları gündeme getirmiş olsaydı, bunları ona da söylerdim.

ABD yönetimi kendi ülkesindeki olaylara rağmen niçin Türkiye'ye karşı basın ve ifade özgürlüğü konusunu baskı unsuru olarak kullanıyor?

Sizden önce bir araya geldiğim kanaat önderleriyle de Adalet Bakanlığı'nın açıklamasını paylaştım. Dinlediklerinde, aslında söyleyecek sözleri kalmıyor. Ama 'Ülkenin cumhurbaşkanı bunların çoğunun terörle bağlantılı olduğunu açıklıyor, peki bu durumda biz neyi savunuyoruz?' diyemiyorlar. Üst akıl dediğim olay da bu. Üst akıl, Türkiye üzerinde oyun oynuyor. Türkiye'yi bölmek, parçalamak güçleri yeterse yutabilmek. Türkiye olarak nice zamandır terörizmle mücadele halindeyiz. Ama burada Türkiye'deki terör saldırılarına değinen sadece bir iki kişi. Lahor'a değinen de sadece bir kişi oldu. Diğerleri sadece Paris ve Brüksel'i konuşmakla yetiniyor. Halbuki biz terör nedeniyle 40 bin can kaybı yaşamış bir ülkeyiz. Bunun görmezden gelinmesi kabul edilemez. Kaldı ki mesela Belçika'daki son olay öncesinde, 'Bu adam teröristtir' diye uyarmışız. Ama onlar serbest bırakmış. Hakeza, Fehriye Erdal'ın Belçika'dan iadesini istiyoruz ama oralarda elini kolunu sallaya sallaya dolaşabildiği, geçenlerde A Haber tarafından da görüntülendi. Terörle mücadele, kuru kuruya konuşmakla olmuyor. Hırsıza kilit mi dayanır?

Obama ile uçuşa yasak bölge, güvenlibölge konuları da gündeme geldi mi?

Geldi. G-20'de, Suriye'de 98'e 45 km'likbir alanın terörden arındırılmış güvenli bölgeilan edilebileceğine değinmiştik. 'O bölgede500'er metrekarelik alanlarda konutlaryapalım; Suriye'deki insanları ve ülkemizdekimültecileri oralara yerleşmelerim' dedim.Ne var ki damağa değecek bir şey varsa hiçbiriyanaşmıyor. Bir 3 milyar euro, daha sonrabir 3 milyar euro daha denildi. Peki geldi mi?Hayır Zaten, 'ba'de harabi Basra' (Basra harapolduktan sonra), gelse ne olur?

Genelkurmay Başkanlığı, Paralel sızmalarave kalkışmalara asla izin verilmeyeceğini açıkladı. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?

Türk

Silahlı Kuvvetleri en güzel cevabıvermiş. İlave söze gerek yok!

İSRAİL ve RUSYA BOYUTU

İsrailli mevkidaşınız ile geçenlerdebir telefon görüşmeniz oldu. İlişkilerin normalleşmesive büyükelçiliklerin açılmasıne zaman gerçekleşir?

Taksim'deki olaydan dolayı İsrailCumhurbaşkanı'na yazılı bir taziye mesajıgöndermiştim. Kendileri telefonla döndüler,o görüşme o şekilde gerçekleşti. Görüşmede,İsrail'le ilişkiler konusundaki 3 şartı hatırlattım.Birincisi özür, bunu gerçekleştirdiler.İkincisi tazminat: Verilen bir rakam var,bunun İsrail açısından sorun olmayacağı söyleniyor.Üçüncüsü de Gazze'ye ambargonunkaldırılması. Görüldüğü kadarıyla olumluyaklaşıyorlar.

Rus tarafından yumuşama sinyallerigeldiğinden söz ediliyor?

Temenni ederiz ki bahsettiğiniz türdenyumuşamalar olur. Ancak henüz o noktadadeğiliz. Rusya, Nükleer Güvenlik Zirvesi'nealt düzeyde bir temsilci bile göndermedi.

FIRAT'INBATISI İÇİN 2 BİN 400 FORMÜLÜ...

PYD-YPG konusunda ABD ile Türkiye'nin bakışında farklılık var. Ziyaretinizde, bu konu nasıl gündeme geldi?

PYD ve YPG konusunda ilk zamanlara kıyasla daha iyi bir noktadayız. Obama, Kerry ve Biden ile yaptığımız görüşmelerde Türkiye'nin güneyinde PYD/YPG yapılanmasına izin vermeyeceğimizi söyledik. O bölgede DAEŞ'le mücadele için ABD'ye bin 800 isim verdik, 600 isim daha vereceğiz. Bir kısmı Arap bir kısmı Türkmen. Bu insanlar şu anda mücadele için hazır ılımlı muhalifler. Dolayısıyla ABD'nin artık bahanesi olamaz. Onlar da bir PYD devletine müsaade etmeyeceklerini söylüyorlar. Bu ifadeyi Kerry ve Biden da kullandığına göre diyecek bir şey kalmıyor. O bölgede farklı bir yapılanmaya tevessül eden olursa kararlılığımız belli.

'YENİANAYASAYA HALK DESTEK VERECEKTİR'

AK Parti, muhalefetin kaçmasından sonra yeni anayasa çalışmalarına hız verdi. 1.5 ay içinde çalışmanın omurgasının çıkabileceği açıklandı. Bu yıl bir anayasa referandumu bekliyor musunuz?

AK Parti, benim başbakanlık döneminde bu konuda geniş bir çalışma yapmıştı. O çalışma güncellenebilir. Cumhurbaşkanlığı olarak sadece katkı mahiyetinde bizim de yaptığımız bir çalışma var. Halkın gündemine getirmeden parlamentoya getirmek sıkıntılı olabilir. Yeni anayasa konusunda halka verilmiş bir söz var. Halk bunu bekliyor. Referanduma götürüldüğünde, yeni anayasanın halktan kesinlikle onay alacağına inanıyorum.

ERDOĞANÖRNEKLERLE ANLATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de muhataplarıyla, Batı'da hakaret ve tehdit içerikli yayınlara verilen cezalara ilişkin bazı örnekleri de paylaştı:

Fransa eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'e hakaret eden 21 yaşındaki genç tutuklandı.

Hollanda'da Kraliçe Beatrix'e hakaret eden gazeteci 2 yıl hapis cezası aldı.

Polonya devlet başkanına hakaret eden bir haber sitesi editörü 600 saat kamu hizmeti cezası aldı.

İspanya'da Kral ve Kraliçe ile ilgili pornografik çizim yapan karikatürist, 6 bin euro para cezasına çarptırıldı.

OKAN MÜDERRİSOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber