THY'nin Mardin uçağı leylek sürüsü nedeniyle pisti pas geçti

Türk Hava Yolları'nın Mardin-İstanbul seferini yapan Airbus 319 tipi uçağı, leylek sürüleri nedeniyle Atatürk Havalimanı pistini pas geçmek zorunda kaldı. Bir başka uçağın pilotunun ise pist üzerinde büyük bir leylek sürüsü olduğu yönünde bilgi vermesi dikkat çekti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 04 Nisan 2016 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
THY'nin Mardin uçağı leylek sürüsü nedeniyle pisti pas geçti

Gökhan ARTAN

Havaların ısınmaya başlamasıyla beraber leyleklerin göçü nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda pilotlar zaman zaman zor anlar yaşıyor. Atatürk Havlimanı'na iniş için alçalan TK2675 sefer sayılı THY'nin Mardin'den gelen uçağı leylek sürüleri nedeniyle pisti pas geçmek zorunda kaldı.

Saat 10:36'da Ataköy-Florya yönündeki pistine Florya tarafından iniş için alçalan THY'nin Airbus 319 tipi uçağının pilotu pisti pas geçti.

Hava Trafik Kontrolörü'ne de THY pilotu, pisti kuş nedeniyle pas geçtiği bilgisini verdi. THY uçağı daha sonra sorunsuz bir iniş yaptı. Başka bir uçağın pilotunun ise Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrolörlerine iniş yapılan pist üzerinde leylek sürüsü bilgilendirmesi dikkat çekti. Özel bir havayolu şirketinin pilotu, "Efendim tam 05 pisti üzerinde büyük bir leylek sürüsü var" diye bilgi verdi.

Leyleklerin göçleri en çok Mart, Nisan ve Eylül, Ekim aylarında görülüyor. Göç eden leylek sürüleri ani yön değişiklikleri yaparak da uçaklar için tehlike yaratıyor.

THY PİLOTUNUN BAŞINI SIYIRMIŞTI

Bugüne kadar leylekler birçok uçağa çarparak hasar verdi. Bunlardan en ilginci ise 1 Nisan 2004 yılında yaşandı. İstanbul-Adana seferini yapan THY'nin RJ-100 tipi "Gaziantep" adlı uçağı, tırmanış sırasında leylek sürüsünün içine girdi. Uçağa çarpan leylekler, önce sol taraftaki bir numaralı motoru devre dışı bıraktı, kokpit camına çarpan bir leylek ise menteşeleri patlatarak içeri girdi ve yardımcı pilotun başını sıyırmıştı.

İNİŞ VE KALKIŞTA TEHLİKE YARATIYOR

Kuşlar, uçakların iniş ve kalkış sırasında çoğunlukla tehlikeye yol açıyor. Motorda büyük hasara neden olabilecek kuş girmesi nedeniyle herhangi bir yangın riskine karşılık pilot kuş giren motoru iptal etmek zorunda kalıyor. Yaklaşık 6 kilogramlık bir kuşun saatte 300 kilometre ile giden uçağa çarpma etkisi 550 kilogramlık kuvvete eşdeğer olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber