9 bin hakim ve savcıya insan hakları eğitimi verilecek

Haber Giriş : 02 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde düzenlenecek seminerlerde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının iç hukuka yansıması başta olmak üzere insan haklarına ilişkin konular işlenecek. Eğitim sırasında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin maddeleri tek tek ele alınacak.

Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Konseyi'nin desteğiyle geçen yıl başlatılan eğitim projesinin ilk ayağında 225 yargı mensubuna seminer verildi. İnsan hakları konusunda uzmanlaşan bu kişiler, Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi tarafından yürütülen projenin 5 Nisan'da başlayacak ikinci aşamasında meslektaşlarına bilgi verecek. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu 30 merkezde gerçekleşecek seminerler 3'er gün sürecek. Programda insan haklarının tarihçesi, AİHM'in yapısı ve çalışma şekli, AİHM kararlarının iç hukuka yansıması ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin maddelerinin anlatılması gibi konular yer alıyor. Tartışma bölümlerinde ise katılımcı hakim ve savcılar işlenen konular hakkında düşüncelerini dile getirerek görüş alışverişinde bulunabilecek.

Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından sık sık tazminata mahkum edildiğini belirten bakanlık yetkilileri, AB adaylığı sürecinde çıkarılan uyum yasalarının uygulanmasında da çeşitli sorunlar yaşandığını kaydetti. Seminerlerin, yargı mensuplarının daha iyi bilgilendirilmesi amacıyla düzenlendiği ifade ediliyor. Eğitim projesinin tamamlanmasının ardından Türkiye'nin insan hakları alanında ilerleme kaydedeceği ve AİHM'nin verdiği tazminat kararlarının büyük ölçüde azalacağı dile getiriliyor

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber