Yeşil-kırmızı reçeteye sıkı takip

Sağlık Bakanlığı, kırmızı ve yeşil reçeteye tabi ilaçlar için yeni kararlar aldı. Uyuşturucu ve antidepresan ilaçların satışını mercek altına alan bakanlık, reçetesiz ilaç satanlara yasal işlem başlatacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Nisan 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeşil-kırmızı reçeteye sıkı takip

Hakkı KURBAN

Uyuşturucu ve antidepresan özellikteki ilaçlara yönelik takip sistemi güçlendiriliyor. Sağlık Bakanlığı, "kırmızı" ve "yeşil" reçeteye tabi olan bu ilaçlar için yeni kararları devreye soktu. Buna göre, il sağlık müdürlükleri, her ay ecza depolarından dağıtılan ilaçlar ve reçeteleri tek tek kontrol edecek. Reçetesiz bu ilaçları verenler hakkında hemen yasal işlemler başlatılacak.

81 ile genelge gönderildi

Kontrole tabi ilaçların tüketiminde suistimallerin önlenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş imzasıyla ilgili kuruluşlara genelge gönderildi. Bu kapsamda, ilaç fabrikaları veya laboratuvarları tarafından üretilen, ithal edilen ve illerdeki eczanelere dağıtılan, "kırmızı reçete"ye tabi uyuşturucu ilaçlar ile "yeşil reçete"ye tabi psikotrop ilaçların satış ve sarf hareketleri il sağlık müdürlüklerince yürütülecek. Normal reçeteyle verilmesi gereken izlemeye tabi ilaçlar konusunda da yetki il sağlık müdürlüklerinde olacak.

AYKIRI DAVRANANA JET İŞLEM

Bakanlık genelgesinde, kurallara uymayan ecza depoları ile eczanelerin mesul müdürleri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağı vurgulandı. Kontrole tabi hammadde alım-satımı yapan ecza depoları ile ilaçları ithal eden ecza depoları tarafından sarf stok hareketlerinin, doğrudan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na göndermeleri de istendi.

SAHTE REÇETE KESEN YANDI!

İllerdeki eczanelere dağıtım yapan ecza depoları da, her ay için bir sonraki ayın 10'una kadar il sağlık müdürlüklerine kayıtları gönderecek. Bu bilgiler 5 yıl süreyle muhafaza edilecek. İllerdeki eczanelerce satın alınan kontrole tabi ilaçların ve kesilen reçetelerin sahte olup olmadığı, aynı hastalar için uygun olmayan sürelerde reçete düzenlenip düzenlenmediği tek tek izlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber