Adrese dayalı nüfus sayımına başlandı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Kasım 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin yeni nüfusunu belirleyecek olan, 'Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'', bir başka deyişle yeni sistemle nüfus sayımı çalışmalarına başlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) numaralama çalışması bitirilen Nevşehir, Aksaray, Sinop, Niğde gibi illerde nüfus sayımına başlarken, bu sayımda öncekilerden farklı olarak, sokağa çıkma yasağı uygulanmıyor. Sadece haneye ilişkin 3-4 soru soruluyor ve kişinin vatandaşlık numarası ile kişisel bilgileri alınıyor.

TÜİK'in verdiği bilgiye göre, 18 Ağustos 2006 tarihinde valilerle yapılan toplantıların ardından Türkiye çapında numaralama, bir başka deyişle adres tespiti çalışmaları başladı.

KEÇİÖREN'DE BAŞLADI

Nevşehir, Aksaray, Sinop ve Niğde gibi numaralama çalışmalarını tamamlayan yerlerde, sayım formlarının dağıtımına başlandı. Kırsal kesimde numaralama ile birlikte sayım da gerçekleştiriliyor. Bu arada Ankara'daki numaralama çalışmaları Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülürken, ilk olarak Keçiören'de çalışmaların tamamlanabileceği belirtiliyor. Numaralama çalışmalarının bitmesinin ardından sayıma başlanması hedefleniyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Yeni sistemde nüfus bilgileri güncel olarak tutulacak, TC kimlik numaralarına göre kişilerin adresleri eşleştirilecek. Böylelikle nüfus artık her an tespit edilebilecek ve eskiden yaşanan sıkıntı ve aksaklıklar sona erecek. Bunun yanında kayda girmeme ya da mükerrer kayıt riskleri de ortadan kalkacak. Sistemin işleyebilmesi için öncelikle numaralama çalışmasına başlanırken, bunun ardından adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin alan uygulaması yani fiili olarak nüfus sayımı başlayacak. Daha sonra adres ile TC kimlik numarası eşleştirilecek ve elde edilen bilgiler muhtarlıklarda askıya çıkarılacak. Son aşamada ise doğum, ölüm ve göç gibi kayıtların sürekli işlenmesiyle sistem güncellenerek devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber