Kamusal alan alerji yapıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Kasım 2006 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamusal alanlarda çalışan ya da iş için bulunan kişilerde astım ve alerji gibi rahatsızlıkların daha çok görüldüğü ortaya çıktı. Buna gerekçe olarak da kamusal alanlarda fazla miktarda alerjen ve irritan madde bulunması gösteriliyor.

Bu alanlardaki alerjenlerin artmasında ise kütüphane, arşiv, depo gibi bölümler ile duvardan duvara halı kaplı alanların bulunması etkili.

Astım ve alerji uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, 'Modern Zaman Hastalıkları' adlı kitabında modern yaşam ve kent hayatının alerjik hastalıklar üzerindeki etkilerini anlatıyor. Kitapta, dikkat çeken konulardan biri de 'kamusal alan alerjisi'. Kamusal alanda sürekli ya da bir süre bulunan insanlarda alerjik atakların arttığına dikkat çeken Küçükusta, bunu kendi hastalarında gördüğü rahatsızlıklarla örneklendiriyor. Küçükusta, bir hastasının yaşadığı durumu şöyle anlatıyor: "Avukat olan bir hastam mahkemeye gittiği günler, öksürüğünün artması, göğsünün hırıldaması ve nefesinin daralmasından şikayet eder. Geceleri bile rahat edemediğini, uyuyamadığını söyler. Arşiv memuru bir başka hastam, arşivde evrak aradığı günler her tarafının kızarması, kaşınması ve yüzünün gözünün şişmesinden şikâyetçi. Öğrenci bir hastam da okulun bodrum katındaki spor salonu veya soyunma odasına girdiğinde burun akması, hapşırma, gözlerinin sulanması ve kızarmasından yakınır."

Kamusal alan alerjisinin, işi gereği sürekli olarak burada çalışanlarda görüldüğü gibi geçici süre o alanlarda bulunan vatandaşlarda da ortaya çıkabileceğini belirten Küçükusta, kamusal alandaki alerjik etkenlerin azalması için temizliğe dikkat edilmesini, düzenli klima bakımının yapılmasını, hamamböceği ve fareler için ilaçlama yapılmasını öneriyor. Kitapta yer alan bir bölümde, janjanlı paketlerde sunulan ve çeşitli katkı maddeleri içeren çikolata, şekerleme ve cips gibi ürünlerin çocuklarda hiperaktiviteye sebep olduğu iddia ediliyor. Prof. Dr. Küçükusta, katkı maddelerinin etkisini incelemek üzere İngiltere'de yapılan bir araştırmanın, katkı maddelerinin küçük çocuklarda hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi psikolojik bozukluklara sebep olduğunu ispatladığını anlatıyor. Araştırmaya katılan 277 çocuğun 75'inde hiperaktivite, 79'unda alerji ve 36'sında hem alerji hem de hiperaktivite görüldüğünü belirten Küçükusta, hiperaktivite sorunu bulunan çocukların, katkı maddesi içeren ürünlerden uzak durmalarını tavsiye ediyor.

Metroseksüeller, deri alerjisi tehdidi altında

'Bakımlı ve estetiğe önem veren erkek' anlamına gelen metroseksüeller için 'kentoğlanı' teriminin uygun bir karşılık olacağını söyleyen Küçükusta, bu kişilerde görülen hastalıkların başında deri alerjilerinin geldiğini belirtiyor. Bunun sebebi olarak da kolye, künye, yüzük gibi takıları gösteren Küçükusta, metroseksüellerin dövme ve piercing gibi uygulamalar yüzünden hepatit, AIDS ve viral enfeksiyon tehlikesi altında olduklarını vurguluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber