Geçici işçilerin daimi kadroya alınmasına yönelik çalışmalar sendikalarda rahatsızlık yarattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2006 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamudaki geçici işçilerin daimi kadroya alınmasına yönelik çalışmalar, Türk-İş'teki bazı sendikalarda rahatsızlık yarattı.

Tez Koop-İş, döner sermayeden ücret alan ve üniversitelerde çalışan yaklaşık 40 bin işçinin, sendika, grev ve toplu iş sözleşmesi hakkına izin vermeyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b maddesi kapsamında ?sözleşmeli personel? haline getirilmesinde ısrar edilmesi halinde iş bırakma kararı aldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, geçici işçilerin daimi kadroya alınması konusundaki gelişmeler üzerine Tez Koop-İş Sendikası Başkanlar Kurulu, Türk-İş Genel Merkezinde olağanüstü toplandı. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, toplantının bir bölümüne katılarak konuyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplantıda özellikle, üniversiteler, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Özel İdareler gibi iş yerlerinde çalışan yaklaşık 40 bin civarındaki geçici işçinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/b statüsüne ?sözleşmeli personel? haline getirilmek istenmesi gündeme geldi.

Çalışmalarla ilgili Türk-İş'ten bilgi alamamaktan yakınan bazı Tez Koop-İş yöneticileri, kamuoyuna yansıyan konuların işçiler arasında panik yarattığını belirterek, Kılıç'tan güven veren bir açıklama yapmasını talep ettiler. Tez Koop-İş yöneticileri, sendikal örgütlenmenin zorluğuna dikkat çekerek, halen sendika üyesi olan işçilerin, sendika hakkı bulunmayan ?sözleşmeli personel? statüsüne alınmasının kabul edilemeyeceğini ifade ederek, bir tek işçinin bile sendika üyeliğinin engel olacak bir düzenlemeye karşı olacaklarını belirttiler.

Toplantı sonunda alınan kararda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'na sunulan çalışma kapsamında ?210 bin civarında geçici işçinin bir kısmının daimi işçi kadrosuna geçirileceği, içinde döner sermayeden ücret alan, üniversitelerde ve diğer iş yerlerinde çalışan yaklaşık 40 bin civarındaki geçici işçinin ise 657 Sayılı yasanın 4/b maddesinde yer alan sözleşmeli personel statüsünde çalıştırılmasının? gündemde olduğu belirtildi.

Bu çalışmanın, mevcut sorunu çözmekten ve geçici işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğu vurgulanan kararda, bu gelişmelerden büyük rahatsızlık duyulduğu vurgulandı. Kararda, özelikle üniversiteler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer bakanlıklar, İl Özel İdareler ve diğer iş yerlerinde geçici işçi statüsüyle çalışan tüm işçilerin hiçbir ayrım gözetmeksizin ve çalışma sürelerine bakılmaksızın, bir defaya mahsus daimi işçi kadrosuna geçirilmesi talep edildi.

-ANKARA'DA MİTİNG-

Yaklaşık 40 bin geçici işçinin, devlet memuru sayılmayan, işçi olarak görülmeyen, sendika, grev ve toplu iş sözleşmesi hakları bulunmayan, çalışma süreleri sözleşme süreleri ile sınırlandırılan ?sözleşmeli personel? statüsüne alınmak istenmesine şiddetle karşı çıkıldığı belirtilen karara göre, taleplerin dikkate alınmaması ve tek bir üyenin 4/b kapsamına geçirilmesi girişimine karşı ilk olarak YÖK, üniversite rektörleri ve siyasi parti grupları ile görüşmeler yapılacak.

Sendikanın talepleri doğrultusunda sağlıklı bir adım atılmaması halinde, bu kapsamda bulunan tüm iş yerlerinde bir günlük iş bırakma eylemi yapılacak, eylemin sonuç vermemesi halinde ise Ankara'da tüm üyelerin katılımıyla gerçekleştirilecek bir miting düzenlenecek. Tez Koop-İş Genel Başkanı Sadık Özben, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş güvencesini ortadan kaldıracak, ekonomik kayıplara yol açacak 4/b statüsüne şiddetle karşı çıktıklarını vurgulayarak, ?Bir tek üyemizin 4/b'ye girmesini sindiremeyiz. Herkese daimi kadro verilecekse verilsin, yoksa başka kadro istemiyoruz? dedi.

-?SULANDIRILMAK İSTENİYOR?-

Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul da bu çalışmadan yararlanacak 52 bin üyeleri olduğunu belirtti. Yurdakul, sürdürülen çalışmada geçici işçilerin daimi kadroya alınmasının yaratacağı maliyetler üzerinde durulduğunu ifade ederek, ?Belediyelerdeki arkadaşlarımız zaten yılın tamamına yakınında çalışıyorlar. Eğer daimi kadroya geçirilmelerinin 1 YTL külfeti varsa, biz sendika olarak devlete 1,5 YTL ödemeye razıyız? dedi.

Bazı çevrelerin bu çalışmayı engellemeye çalıştıklarını savunan Yurdakul, şöyle konuştu: ?Bir pazarlık yapılıyor. Bu pazarlıkta bilfiil 11-12 ay çalışan arkadaşlarımızla 3-4 ay çalışan mevsimlik işçilerin aynı statüde değerlendirilmesi isteniyor. Başlangıçta kesintisiz 11 ay çalışanlar kadroya alınacak denilmişti, böyle olmasını bekliyoruz. Bazı belediye başkanları da bu işe sıcak bakmıyorlar ve daimi kadroların olmaması için baskı yapıyorlar. İşi sulandırmak isteyenler var. Başbakanımız bu konudaki haksızlıkların ortadan kaldırılacağı sözünü verdi. Bu sözün yerine getirileceğine inanıyoruz.? Yurdakul, işçilere kadro verirken sendika hakkını kullanmalarının engellenmek istenmesini ise örgütlü toplum adına doğru bulmadıklarını kaydetti.

-695 MİLYON YTL'LİK MALİYET-

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmada, kamudaki geçici işçilerden mevsimlik kampanya işçilerin dışındaki 211 bin kişinin daimi kadroya geçirilmesinin planlandığını söyledi.

Kılıç, daimi kadroya alınacak işçilerin çalışma süresinin netleşmediğini, maliyetler dikkate alınarak sınırın 6 ya da 8 ay olarak belirlenebileceğini kaydetti.

Kamuda 6 aydan fazla çalışan geçici işçilerin daimi kadroya alınmasının 695 milyon YTL olarak hesaplandığını anlatan Kılıç, hazırlanan taslakta kendilerini en fazla rahatsız eden konuların başında, bazı işçilerin 4/b statüsüne alınmak istenmesi ve mevsimlik kampanya işçilerinden 7-8 ay çalışanların içinde bulundukları durumun geldiğini belirtti. Salih Kılıç, ?İşçilerin bir bölümünün 4/b statüsüne alınması adaletsizlik haksızlık olur. Böyle bir durumda tatsızlık çıkar? dedi.

Konuyla ilgili olarak çeşitli çevreler tarafından spekülasyon yaratıldığını, bundan sendikal yarar bekleyenler bulunduğu dile getiren Kılıç, çalışmanın netleşmesiyle önümüzdeki günlerde kamuoyuna daha net açıklama yapacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber