Üst kurul personelinin mali hakları yeniden düzenlendi

Meclis Genel Kurulu, üst kurullarda 15/01/2012 tarihinden sonra çalışan kurul başkanı, kurul üyesi ve başkan yardımcısı ile murakıp ve uzman unvanlı meslek personeline, 666 sayılı KHK'ya göre maaş ödenmesini öngören önergeyi kabul etti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Nisan 2016 06:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üst kurul personelinin mali hakları yeniden düzenlendi

Hatırlanacağı üzere, Anayasa Mahkemesi, üst kurullarda 15/01/2012'den itibaren çalışan murakıp, uzman ve kurul üyelerine 666 sayılı KHK'ya göre sadece ücret ve tazminat göstergeleri üzerinden maaş verilmesini öngören hükümleri iptal etmişti.

Ancak, AYM'nin iptal kararı, sadece 666 sayılı KHK ile yapılmış belirlemelerin 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında bulunmadığına ilişkindir.

Meclis Genel Kurulu bu konuyu dün gece yeniden düzenledi. Genel Kurulda verilen bir önergeyle de, üst kurullarda 15/01/2012 tarihinden sonra çalışan kurul başkanı, kurul üyesi ve başkan yardımcısı ile murakıp ve uzman unvanlı meslek personeline 666 sayılı KHK'ya göre maaş ödenmesini kararlaştırıldı.

İşte komisyon ve Genel Kurul zabıtları

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDAN GEÇEN METNİ

MADDE 31- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(b) 5018 sayılı Kanuna ekli (III) sayılı Cetvelde sayılan düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun kadro ve pozisyonlarına ilk defa veya yeniden atanan kurul başkanı, kurul üyesi ve başkan yardımcısı ile murakıp ve uzman unvanlı meslek personeline, ilgili mevzuatı uyarınca ödenen her türlü maaş, aylık, ücret, ek ücret, prim, zam, tazminat, ikramiye, fazla çalışma ücreti, kar payı ve her ne ad altında olursa olsun yapılan diğer ödemeler ile sosyal hak ve yardımlar kapsamında yapılan bütün ayni ve nakdi ödemelerin bir aylık toplam net tutarı; kurul başkanı için bakanlık müsteşarı, kurul üyesi için bakanlık müsteşar yardımcısı, başkan yardımcısı için bakanlık genel müdürü, murakıp ve uzman unvanlı meslek personeli için Başbakanlık uzmanlarına mevzuatında kadrosuna bağlı olarak mali haklar ile sosyal hak ve yardımlar kapsamında yapılması öngörülen ödemelerin bir aylık toplam net tutarını geçemez ve bunlar, emeklilik hakları bakımından da emsali olarak belirlenen personel ile denk kabul edilir."

MECLİS GENEL KURULUNDA VERİLEN VE KABUL EDİLEN ÖNERGE

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan 273 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın çerçeve 31'inci maddesi ile değiştirilmesi öngörülen 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 11'inci maddesinin (1)'inci fıkrasının (b) bendine "pozisyonlarına" ibaresinden sonra gelmek üzere "15/1/2012 tarihinden sonra" ibaresinin eklenmesini arz ve teklif ederiz.

Gerekçe:

2/11/2011 tarihli ve 28103 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 375 sayılı KHK'ya eklenen ek 11'inci maddenin 1'inci fıkrasının (b) bendi ile düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kadro ve pozisyonlarına maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan 15/1/2012 tarihinden sonra ilk defa veya yeniden atanan kurul başkanı, kurul üyesi, başkan yardımcısı ile murakıp ve uzman unvanlı meslek personelinin mali ve sosyal haklarının üst sınırının belirlenmesinde emsal alınacak devlet memuru unvanları belirlenmiştir.

7/11/2015, 16/12/2015 ve 25/3/2016 tarihli resmi gazetelerde yayımlanan ve yayımı tarihinde yürürlüğe giren Anayasa Mahkemesi kararları ile sırasıyla murakıp, uzman ve kurul üyesi için 666 sayılı KHK ile yapılmış belirlemeler 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında bulunmadığından iptal edilmiştir. Maddeyle iptal kararlarından önce yürürlükte olan (b) bendi herhangi bir değişiklik yapılmadan yeniden düzenlenmektedir. Bu düzenlemeyle 15/1/2012 tarihinden sonra söz konusu kurumların kadro ve pozisyonlarına ilk defa veya yeniden atanan iptale konu unvanlardaki personel tekrar madde kapsamına alınmaktadır.

Ancak, ek 11'inci maddenin yürürlük tarihi ile bu tasarıda yeniden düzenlenen (b) bendinin yürürlük tarihi arasındaki farklılıktan dolayı uygulamada herhangi bir tereddüde yol açmamak için (b) bendine, söz konusu maddenin yürürlük tarihine paralel olarak açıklayıcı mahiyette "15/1/2012 tarihinden sonra" ibaresi eklenerek söz konusu unvanlar için iptalden önceki durumun aynen devam etmesi gerektiği açıklığa kavuşturulmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber