Petrol fiyatları için kritik toplantı

Dünya petrol piyasasında söz sahibi ülkeler petrol üretim seviyesini ve fiyatları dondurup dondurmamayı görüşmek için Katar'ın başkenti Doha'da toplanıyor. Tüm dünya için enerji maliyetleri açısından çok önemli olan toplantı, enerji ithal eden Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 17 Nisan 2016 12:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Petrol fiyatları için kritik toplantı

Türkiye saati ile 11.00'da başlaması beklenen görüşme yaklaşık bir buçuk saatlik gecikme ile başlşayacak. Piyasalar açısından son derece kritik sonuçların çıkabileceği toplantı, petrol ve enerji fiyatlarının yönünü belirleyecek.

İRAN KAYLMIYOR

Petrol fiyatları için kritik önemde olan OPEC üyeleri ile kuruluşun üyesi olmayan üretici ülkeleri bir araya getirecek Doha Zirvesi'nden bir gün önce İran'ın çekildiği açıklandı.

Reuters haber ajansına konuşan iki kaynağın verdiği bilgilere göre İran görüşmelerde temsil edilmeyecek. Kaynaklar İran'a, Doha'daki zirveye sadece petrol üretimini dondurmadan yana olan ülkelerin katılması gerektiğinin söylendiğini belirtti. İran Petrol Bakanı Zanganeh'in zirvede yer almayacağı biliniyordu. Fakat İran'ın OPEC temsilcisi Hossein Kazempour Ardebilli'nin toplantıya katılabileceği belirtilmişti.

UZMANLAR UMUTLU DEĞİL AMA...

Özellikle petrol stratejistleri Doha'daki petrol toplantısının sonucu ve etkileri konusunda çok iyimser değil.

RBC Capital Markets'in Emtia Araştırmaları Sorumlusu Helima Croft, hazırladığı petrol analizinde, "Şimdiki haliyle, pazar günkü toplantının en olası sonucunun üretici ülkelerin petrolde herhangi bir dondurma ilanına gidemeyeceği ve anlaşmaya varamayacağını düşünüyoruz. Ancak OPEC üyesi olan yada olmayan petrol üretici ülkeler görüşmelerin devam etmesi ve yılın ilerleyen dönemlrinde tekrar bir araya gelmek üzere taahhütte bulunacaklardır" diye not düştü.

"TAM KAPASİTE ÜRETİM YAPARKEN NEDEN DURDURSUNLAR"

ABD Merkezli SchorkGroup Inc. başkanı Stephen Schork, "Üretimi durdurma olasılığı tam bir saçmalık olmaya devam ediyor." dedi ve "Doha'da olası bir anlaşma üzerine 42 dolar seviyesine kadar çıktık ve şimdi ise balonun havası sönüyor. Üretimi dondurma kararı herkes neredeyse tam kapasite üretim yaparken anlamsız ve kimse bu karara uymayacak." diyerek görüşlerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber