Varilde kavga devam ediyor

Petrol ihraç eden ülkelerin rezervleri erise de kavga bitmiyor.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 18 Nisan 2016 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Varilde kavga devam ediyor

Dünya petrolünün yarısını üreten ülkeler Doha'da bir araya gelerek 315 milyar dolarlık petrodolar kaybını masaya yatırdı. Petrol üretim seviyesini ve fiyatları dondurmayı görüşmek için Katar'ın başkenti Doha'da yapılan toplantıya İran ve Suudi Arabistan'ın gerilimi damga vurdu. İran toplantılara katılmayacağını açıklarken Suudi Arabistan ise tüm OPEC üyesi ülkelerin katılımını ve imza atmasını şart koştu. Görüşmeler ertelenirken net bir karar çıkmadı. 100 doların üstünden 40 dolara kadar düşen varil fiyatı ihraçcı ülkelerin döviz rezervlerini iki yılda beşte bir eritti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı üreticiler arasında olacak bir anlaşma dünyanın enerji faturasını belirleyecek. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al-Thani'nin başkanlığında bir araya gelen petrol bakanlarının bir anlaşmaya vararak üretimi dondurması ve varil fiyatını yukarı çekmesinin zor olduğu belirtiliyor. İran tarafı ambargo nedeniyle uzak kaldığı piyasada pazar payını tekrar ele geçirmek için üretimi kısamayacağını belirtiyor. Diğer yandan Suudi Arabistan İran da dahil olmak üzere tüm büyük üreticilerinin üretimi dondurmaması halinde karara katılmayacağını vurguluyor.

İKİNCİ TOPLANTI RUSYA'DA

Dohatoplantısında taslak metinde üretimin 1 Ekim'e kadar ocak seviyelerinde dondurulacağı kaydedildi. Taslağa göre, üreticiler ekim ayında Rusya'da yeniden toplanarak, petrol piyasasındaki ilerleyen toparlanmanın yönetilmesindeki iyileşmeleri gözden geçirecek.

315 MİLYAR DOLAR BUHAR OLDU

Petrolde ocak ayındaki dip seviyelerden bu yana yüzde 60'lık bir artış yaşanmış ve nisan itibarıyla 45 dolar seviyeleri görülmüştü. Ancak varil fiyatı 2014'ün ortalarındaki 115 dolarlık seviyeden oldukça uzakta ve devletlerin bütçelerini zorluyor.

BARIŞ ERGİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber