'Türkiye'nin kapsamlı savunma ve güvenlik reformuna ihtiyacı var'

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Özlü, Türkiye'nin kapsamlı savunma ve güvenlik reformuna ihtiyacı olduğunu söyledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2016 17:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye'nin kapsamlı savunma ve güvenlik reformuna ihtiyacı var'

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü, Türkiye'nin, kapsamlı savunma ve güvenlik reformuna ihtiyacı olduğunu belirtti.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplanan Genel Kurulda, üç milletvekili gündem dışı söz aldı.

Özlü, gündem dışı konuşmasında, en fazla savunma harcaması yapan ülkelerin sırayla ABD, Çin, Suudi Arabistan, Rusya ve İngiltere olduğunu söyledi. Özlü, en fazla silah ihraç eden ülkelerin ABD, Rusya, Çin, Fransa, Almanya olduğunu, Türkiye'nin ise 16'ncı sırada yer aldığını dile getirdi.

Türkiye'nin savunma harcamalarının, geçen yıl yaklaşık 32 milyar lira olduğuna işaret eden Özlü, savunma harcamalarının yüzde 56'sının personele, yüzde 26'sının teçhizata ayrıldığını bildirdi.

Özlü, Türkiye'nin savunma harcamalarının, sanılanın aksine yüksek olmadığını, dünya ve NATO ortalamasının altında bulunduğunu söyledi. Bunun dünya ortalamasında seyretmesini tavsiye ettiklerini belirten Özlü, şunları kaydetti:

"Ne kadar harcadığımızdan ziyade bundan ne elde ettiğimiz önemlidir. Türkiye, örnek bir ülkedir. Türkiye'nin kapsamlı savunma, güvenlik reformuna ihtiyacı var. Savunma ve güvenlik reformunun iktisadi verimliliği, askeri etkinliği artırması gibi iki temel amacı, sonucu olacağını düşünüyorum. Sadece Türkiye'nin değil küresel güvenlikle ilgili kuruluşların da kapsamlı reforma ihtiyacı var. BM, AGİT, NATO gibi kuruluşların küresel güvenliği sağlamadaki etkinlik, verimliliklerini artırmaya yönelik yeni küresel politikalara ihtiyaç var."

Meltem Öztürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber