Okul sıralarında Arda'lar aranacak!

Ortaokulda okuyan 5 milyon 211 bin 508 öğrenci, sporcu yetenek testinden geçecek. İlk test önümüzdeki Eylül'de 5'inci sınıf okuyacak 3 milyon öğrenciye yapılacak. Ortaokulu bitiren her öğrenci, en az bir spor dalında lisans alacak.

Haber Giriş : 19 Nisan 2016 10:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul sıralarında Arda'lar aranacak!

Sultan Uçar/YENİ YÜZYIL GAZETESİ

MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç arasında sporcu nesil yetişmesi için bugün işbirliği protokolü imzalanıyor. Türk sporunun kalkınması ve gençliğin beden-ruh sağlığının en üst düzeyde tutulması amaçlandı. Ortaokul 5'inci sınıfa geçen tüm öğrenciler, 'Sporcu Yetenek Testi'ne alınacak. Yeteneğine göre eğitim alan öğrenciler 6 ve 7'inci sınıfta kapsamlı değerlendirilip, 8'inci sınıfta ilgili alana yönlendirilecek.

İlk tarama Eylül'de

Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki eğitim ve kurslar MEB bünyesinde yapılmış gibi kabul edilebilmesi için mevzuat değişecek. Öğretmenlerin de sportif yeterlilikleri belirlenecek. Beden eğitimi branşı dışındaki öğretmenlerin antrenör, hakem olarak çalışabilmesinin önü açılacak. Her yıl Eylül-Kasım ayları arasında 5'inci sınıf öğrencileri teste alınacak.

TEOG'ta ek puan

Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri ve Spor Eğitim Merkezlerinde spora devam eden ilk, orta ve lise kademesindeki sporcu ve öğrencilerin okul nakilleri 'istisnai hal' kapsamına alınacak. Ulusal ve uluslararası başarılara göre, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ek puan veya burs teşviki verilecek.

Yıldızları ilk o keşfetti

BARCELONA'da oynayan Arda Turan, Emre Belözoğlu'nun da aralarında yer aldığı lisanslı 150 sporcuyu okul sıralarında keşfeden eski milli futbolcu, Şehremini Lisesi eski Müdürü ve eski İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer yeni düzenlemeyi şöyle değerlendirdi; "22 yıl Trabzon, Beşiktaş gibi kulüplerde ve milli takımda oynadım. 90'lı yıllarda 15 yıl Şehremini Lisesi'nde müdürlük yaptım. Rahmetli Salih Bulguroğlu'yla, çocuk keşfi için mahalleleri gezerdik. Arda Turan, Emre Belözoğlu, Ceyhun Eriş ve Taner Tuna'yı ilk gördüğümde 'Türkiye'nin yıldız futbolcuları' dedim.

NBI oyuncusu Semih, Darüsşafakalı Oğuz gibi 150 lisanslı öğrencim var. Arda, Emre, Semih, Sabri hepsi evlatlarım. Kandillerde, ararlar. Sporcu seçerken sadece iyi top koşturmasına değil, ahlaklarına da bakıyorduk. Yoksul çocuklardı. Sporu sevsinler diye piyasanın en iyi malzemeleri alır, yemekleri, kitap-kırtasiye gibi ihtiyaçlarını, haçlıklarını cebimizden karşılardık. Galatasaray'a antrenmana gidebilmesi için Arda'ya okul aracını tahsis ettim. Şehremini Lisesi'nin onlara katkısını en iyi Fatih Terim bilir. Hakkım varsa, helal olsun. Bu çocuklar, geriye baktığımda hayatımın en iyi hikayesi. Okullarda milli formayı giyen sporculara maaş bağlanmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber