Mahkemeden, 'vergi beyanına güvenmem' kararı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 23 Kasım 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Su ve Kanalizasyon İşleri (ASKİ) ile fotoğraf stüdyosu sahibi Ufuk ve Birol Serpil kardeşler arasındaki tazminat davası, vergi sisteminin güvenilmezliğinin, yargı tarafından da kabul edildiğini ortaya koydu.

Maliye kayıtlarıma güvenmeyen mahkeme, ASKİ'yi dükkan sahibine 1 milyon 150 bin YTL tazminat ödemeye mahkûm etti. ASKİ 7 Temmuz 2003 günü yanlışlıkla atıl durumdaki borulara su verince, Ulus'ta fotoğraf stüdyosu işleten Serpil kardeşlerin dükkanını su bastı.

ASKİ'Yİ KUSURLU BULDU: Dükkanlarının için 2.5 metre su dolan ve tüm cihazları tahrip olan Serpil kardeşler olaydan sonra ASKİ'ye tazminat davası açtı. Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin belirlediği bilirkişiler, Serpil kardeşlerin zararının 548 bin 905 YTL olduğuna karar verdi. ASKİ'yi kusurlu bulan mahkeme 548 bin 905 YTL tazminata hükmetti.

YARGITAY BOZDU: ASKİ temyize başvurdu ve Yargıtay kararı bozdu. Yargıtay'ın kararı bozma gerekçesinde, "Öne sürülen malların faturaları davacı tarafa ibraz ettirilmemiş, zarara uğrayan malların cinsi ticari defterlerde gözüküp, gözükmediği araştırılmamıştır" dedi. Bunun üzerine mahkeme, Serpil kardeşlerin kayıtlı mallarını Maliye Bakanlığı, Ankara Gelirler Bölge Müdürlüğü'ne sordu. Müdürlük, kayıtlara göre, şirket üzerinde 18 bin YTL'lik mal bulunduğunu mahkemeye bildirdi.

GERÇEĞİ YANSITMIYOR: Ancak mahkeme, vergi dairesinden gelen belgelere "gerçeği yansıtmadığı" gerekçesiyle itibar etmedi. Kararda, "Bilindiği üzere vergi dairelerine verilen beyannamelere dayalı olarak zarar tespiti yapmak gerçekçi olmayıp, işletmelerin beyannamelerde bildirdikleri mal mevcutlarının gerçeği yansıtmadığı, çeşitli sebeplerle olduğundan az veya fazla beyan edildiği ülkemizin bilinen bir gerçeğidir" denildi. Mahkeme vergi dairesinin kayıtlarına değil, belirlediği bilirkişi heyetinin raporunu esas alarak, ASKİ'yi ikinci defa tazminata mahkum etti. Karar, bu kez Yargıtay tarafından da onandı. ASKİ, Serpil kardeşlere faizi ile birlikte 1 milyon 150 bin YTL ödeme yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber