Prof. Yayla: Galileo'ya da böyle olmuştu: 'Hayatımdan endişe ettim'

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Kasım 2006 06:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ANKARA - AKP'nin İzmir'de düzenlediği bir panelde, 'Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder' dediği, Atatürk'ten ise 'bu adam' diye söz ettiği için hakkında hem savcılık hem de bağlı olduğu Gazi Üniversitesi tarafından soruşturma başlatılan Prof. Dr. Atilla Yayla'ya insan hakları dernekleri sahip çıktı.

İnsan Hakları Derneğ, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği ve Helsinki Yurttaşlar Derneği ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Atilla Yayla hakkında başlatılan 'karalama ve linç kampanyasını' protesto ettiklerini açıkladı.

Ortak açıklamada, "Demokrasilerde özgürlükler, kutsallık atfedilen düşüncelere sığınılarak sınırlandırılamaz" denilerek, yaşananların ifade özgürlüğü, akademik özgürlük ve özerkliğin halen sağlanamadığını gösterdiği savunuldu. Medyaya da eleştiri getirilen açıklamada, 'İfade özgürlüğü konusunda en fazla hassas olması ve ifade özgürlüğünü en fazla savunması gereken medyanın, bu işlevini yerine getirmediği' öne sürüldü. "Hükümet, kendisinden önceki diğer hükümetler gibi bu konuda utangaç, hatta çoğu zaman ihlalci olma özelliğini devam ettirmektedir" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Üniversite yönetiminin başlattığı inceleme 12 Eylül yıllarının uygulamalarını anımsatmaktadır. Görüşlerini barışçıl bir şekilde ifade eden bir öğretim üyesi hakkında inceleme başlatıp, onu görevden uzaklaştırmanın demokratik ve insan haklarına saygılı bir hukuk devletiyle bağdaştırılması mümkün değil."

'Hayatımdan endişe ettim'

Yayla ise "Bana yapılan muamele Türkiye'de ifade özgürlüğünün olmadığını gösterdi" diyerek, yaşadıklarını 'Galileo olayı'na benzetti. Yayla, "Beni hedef haline getiren gazete hem fotoğrafımı bastı hem de 'hain' olarak gösterdi. O gün İzmir'de arkadaşlarımın uyarısı üzerine, kabanımı ters çevirerek giydim ve atkımı çantama koydum. Bu da başıma bir şey geleceğini hissettiğimi gösterir. Gazeteye dava açacağım" dedi. Yayla, kendisini savunmak için de her türlü idari ve hukuki yolu kullanacağını söyledi. Görüşlerinin arkasında olduğunu, ancak onları birer dogma olarak görmediğini ifade eden Yayla, tartışmaya da açık olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber