'Özgürlüğe kaçış'

Umutlarını bir bavula doldurup hayatını geride bırakarak yürüyenlerin hikayesini anlatan "Özgürlüğe Kaçış" belgeselinin galası yapıldı. Program, Emine Erdoğan'ın katılımıyla Ankara Palas'ta düzenlenen kokteylin ardından gerçekleştirildi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Nisan 2016 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Özgürlüğe kaçış'

Başbakanlık Tanıtım Fonu ve Türk Kızılayı'nın destekleriyle hazırlanan, umutlarını bir "bavula doldurup", hayatını geride bırakarak, yürüyenlerin hikayesini anlatan "Özgürlüğe Kaçış" belgeselinin galası, Ankara Palas'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı. Belgeselin izlenmesinin ardından konuşma yapan Emine Erdoğan, kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir belgesel izlediklerini belirterek, "Hepimizin ruhunda derin izler bırakan bir belgesel izledik. Filistinli şair Mahmut Derviş'in dediği gibi 'kalbi olanların çok az olduğu bu yitik çağda hüzünlenmek bir ayrıcalıktır.' Biz de hüzünlendik" dedi. Yönetmenliğini Eray Demir, yapımcılığını Aynel Hayat ve Yasemin Demir'in yaptığı belgesel, Suriye'den gelen eşi ve çocuklarını Ege Denizi'nde batan bir plastik botta kaybeden Ali Saho'nun yaşadığı hazin hayat hikayesinin anlatımıyla başlıyor.

DEĞİŞİMİN HİKAYESİ

Belgeselde AFAD Başkanı Fuat Oktay, Kızılay Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, çadırkent ile kamplarda yapılan yardım ve hizmetleri kısaca anlatıyor. Belgeselin yapımcılarından Yasemin Demir, bütün dünyanın sırt çevirdiği bir anda Türkiye'nin kucak açmasının mültecilerde nasıl bir değişim oluşturduğunu anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Demir ayrıca Türkiye'de ilk kez bu kadar kapsamlı bir belgesel yapıldığını belirtti.

UMUDUN DİLİNİ ALDIK

Belgeselin 3 ana bölüm üzerine kurulduğunu söyleyen Demir, "Birincisi özgürlüğe kaçış Türkiye'ye kaçış. İkincisi Türkiye'de neler oldu? Üçüncüsü de umut. Bütün bunlara rağmen umut var mı? Yüreğini bize açan insanların dilinden umut kelimesini almaya çalıştık. Çocuklardan, öğretmenlerden, sanatçılardan kelimelerle umut dilini aldık" dedi.

Ya soğuktan ya da savaştan öleceğiz

Belgeselin yapımcılarından Aynel Hayat ise çekim sırasında yaşananları şöyle aktardı: "Türkiye'nin dışındaki kamplarda görüştüğümüz Türkmen'in bir ifadesi var: 'Ya soğuktan ya da savaştan öleceğiz' demişti. Bir de ülkemize sığınan misafirlerimizden bir tanesinin hayatının içine girmek istedik. Bunun için de Yunan adalarına geçmeye çalışan 7 çocuğunu ve eşini kaybetmiş olan Ali Saho'yu tercih ettik. 4 tane çocuğunun cenazesini bulmuştu. Kalan 3 çocuğu ve eşini hala bulamamıştı. Bu yüzden İzmir'den ayrılmıyordu. Yolculuğa başlama hikayesinde Soha'nın şöyle bir ifadesi var: Aylan Kürdi için biz de çok üzüldük ama bir gün olsun onun başına gelenlerin bizim başımıza geleceği aklımıza gelmedi."

Türkiye kavuşturdu

Gala gecesinde Emine Erdoğan'ın konuşmasının ardından Suriyeli küçük kız çocuğu Rua ve ailesine sürpriz yapıldı. Rua, uzun süredir ayrı olduğu ablası, eniştesi ve ilk kez gördüğü 2,5 yaşındaki Sadi Şerafettin adlı yeğeniyle buluşturuldu. Buluşmayla, salonda duygusal anlar yaşandı.

Yasemin Asan 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber