Din dersine 'Dur'

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Kasım 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, oğlu Mustafa Berkay Kenanoğlu'nun din dersinden muaf tutulması için açtığı davayı kazandığını açıkladı. Kenanoğlu Su TV'de katıldığı programda, dün sabah elinde mahkeme kararıyla okula giderek oğlunun din dersi sınavına girmesine engel olduğunu söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş de konuyla ilgili bugün saat 10.00'da Ankara Mülkiyeliler Birliği'nde bir basın toplantısı yapacaklarını bildirdi. Gümüş açıklamasında şunları kaydetti: "Bir Alevi çocuğu zorunlu din dersi işkencesinden, mahkeme kararıyla kurtuldu. Yarınki (bugün) basın toplantısında zorunlu din dersleriyle ilgili açılan ve Alevilerin lehine sonuçlanan davayla ilgili yeni gelişmeler aktarılacaktır."

Kenanoğlu, dördüncü sınıfa başlayan oğlunun zorunlu din dersinden muaf tutulması için Haziran 2005'te İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurmuştu. Müdürlükten yanıt gelmeyince İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nde dava açan Kenanoğlu, dilekçesinde "Oğluma, anne ve babasının iradesi dışında, aynı zamanda dini ve felsefi görüşlerine de aykırı olarak dini eğitim verilmektedir" demişti. İstanbul Valiliği'yse mahkemeye davacının Müslümanlık dışında bir dinden olduğuna dair beyanı bulunmadığını ve derslerin zorunlu olduğunu savunmuştu. Mahkeme, 30 Aralık 2005'te verdiği kararda 'davacının herhangi bir din mensubu olduğuna bakılmaksızın, temel hak ve hürriyetlerden olan dini inanç özgürlüğünün uygulanması kapsamında çocuğunun din kültürü dersinden muaf tutulmasına' hükmederek yürütmeyi durdurma kararı vermişti. İstanbul Valiliği ise Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasını istemişti. Mahkeme de bu talebi yerinde bulmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber