Rusya'ya 'ambargoyu kaldır' çıkarması

Uçak krizinin ardından Türkiye'ye ambargo uygulamaya başlayan Rusya'nın inadını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın teknik heyeti kıracak.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Nisan 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rusya'ya 'ambargoyu kaldır' çıkarması

Uçak krizinin ardından Türkiye'ye ambargo uygulamaya başlayan Rusya'nın inadını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın teknik heyeti kıracak. Rusya'dan gelen yazılı talep üzerine dün Moskova'ya giden Gıda ve Kontrol Genel Müdür vekili Muharrem Selçuk başkanlığındaki beş kişilik teknik heyet, yaş meyve ve sebzede yaşanılan ihracat sorununun çözümü için önemli adımlar atacak.

SAĞLIKTA GÜVENCE TURU

Heyet Rusya'da Tarım Bakanlığı bünyesindeki veterinerlik ve halk sağlığı birimleriyle görüşecek. Türkiye'den gönderilen ürünleri sağlık açısından tekrar değerlendirecek olan Rusya'ya bu konudaki güvenceyi ise Mersin Zirai Karantina Müdürü Erden verecek. Mersin Limanı'ndan Rusya'ya ihraç edilen yaş meyve ve sebzede ihracatçı firmalarda görevli danışman ziraat mühendislerine eğitim veren müdürlük, ürünlerin kalite kontrolüne ilişkin tereddütleri de giderecek açıklamalar yapacak.

YENİ İMKANLARA HAZIRIZ

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan da açıklama geldi. "Zaman zaman Rusya tarafından haksız temelli ve Türkiye'yi itham eden açıklamalar yapılıyor. Devlet ciddiyetine yakışır şekilde adımlar atılacak olursa Türkiye buna hazırdır" diyen Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarım heyetinin Rusya'ya gidecek olması memnuniyet verici. Türk-Rus ilişkileri sadece bir hadiseye kurban verilecek kadar önemsiz değil, derinliği var. Umarız bundan sonra yeni imkanların çıkmasını sağlayacak adımlar atılır, biz buna hazırız."

PAZAR 11 MİLYON $'A GERİLEDİ

Ocak 2016'dan bu yana Rusya'nın Türkiye'ye meyve ve sebze alanında ambargo uygulamaya başlamasıyla ihracatçılar yeni pazar arayışına girdi. Ortadoğu ile Afrika ülkelerine ihracat bu dönemde hızlandı. Bu hamle Türkiye'nin elini güçlendirirken yeni pazarlarla Rusya kaynaklı yaş meyve ve sebzede ihracat kaybı onarıldı. Uçak krizi öncesi Rusya'ya 83 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze satılırken rakam kriz sonrasında 11 milyon dolara geriledi. Türk heyeti şimdi tarımda ilişkileri yeniden onarmaya çalışacak.

BARIŞ ŞİMŞEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber