Kamu Yönetimi Temel Yasası il genel meclis üyeliğini, taşrada etkin bir görev haline getirecek

Haber Giriş : 05 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni tasarı, 16 bakanlığın taşra teşkilatlarını kaldırıyor. Yetkileri il özel idarelerine bırakıyor Bu uygulama il genel meclis üyeliğini, özellikle taşrada etkin bir görev haline getirecek.

Görev ve yetki alanlarının kısıtlı olması sebebiyle şimdiye kadar belediye meclis üyeliği kadar cazip olmayan il genel meclis üyeliği, Meclis'ten geçmesi beklenen 'Kamu Yönetimi Temel Yasası' ile rağbet gören makamlardan biri haline gelecek. Yeni kanun tasarısı merkezi hükümetin yetkilerini büyük ölçüde il genel meclisine veriyor. Sağlık, Tarım, Kültür bakanlıkları gibi hayati önem taşıyan 16 bakanlığın taşra teşkilatları kaldırılarak, bunların yetkileri il özel idarelerine verilecek. Ancak yasa tasarı, bu kadar büyük sorumluluk için yeterince örgütlü olmadığı düşünülen il genel meclislerini tartışmanın odak noktası haline de getiriyor.

'FEODAL İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRECEK'
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Fikret Toksöz, yeni tasarının bu haliyle kanunlaşması durumunda, feodal ilişkilerin güçlü olduğu kırsal kesimde bu ilişkilerin daha etkin hale geleceği düşüncesinde. Toksöz, "Bu da demokratikleşmeye yara aldırır" diyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş ise yasa tasarısındaki çelişkilere dikkat çekiyor ve "Vali, il genel meclisi başkanı olmaktan çıkarılıyor. Başkan, meclis üyeleri arasından kendilerince seçilecek. Ancak aynı vali, il encümeni başkanlığı görevini sürdürüyor. Bu iki birimin başkanlıklarını ayırmak, yönetim bilimi esaslarına ters" diyor.

ETKİLERİNİN ARTTIĞINI GÖRECEĞİZ
34 yıllık bürokratlığı süresince Çorum, Trabzon, Bursa ve Urfa'da toplam 7 yıl valilik yapan ve emekli olan Ziya Çoker de, yeni kanunla birlikte il genel meclisi üyeliğine rağbetin artacağını düşünüyor. Emekli Vali Çoker, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Yapılan görevin önemi çerçevesinde o göreve talip olanların sayısı artar. Çünkü meclisin ildeki etkinliği artacak. Birkaç seçim sonra etkilerini göreceğiz."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber