Hemşirenin sırrı

Haber Giriş : 25 Kasım 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GATA'dan atılan Şenay hemşire aleyhindeki gizli delilleri göremediği için AİHM'e açtığı davayı kazandı. Milli Savunma Bakanlığı gizlilikle ilgili yeni bir yasal düzenleme hazırlıyor.

GÜLHANE Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) çalışan hemşire Şenay Aksoy yasadışı örgüt sempatizanı olduğu gerekçesiyle işten atıldı. Ancak mahkemeye ?gizli' ibaresiyle sunulan delillerin kendisine ve avukatına gösterilmemesi nedeniyle AİHM'de açtığı davada Türkiye'yi mahkum ettirince Milli Savunma Bakanlığı'nda emsal davalara karşı bir çalışma başlatıldı. Hazırlanan taslak yasalaşırsa, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden hiç kimse açıklanamayacak ?gizli deliller'e dayanarak mesleğinden ihraç edilemeyecek.

YASA DEĞİŞİYOR

Konuyla ilgili olarak star'a bilgi veren Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri yasada değişiklik yapılması için bakanlıkta bir komisyon oluşturulduğunu bildirdi. Yetkililer yasa taslağında Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve istihbarat kuruluşlarının ellerindeki delilleri mahkemelerin önünde gizlemesinin engellemesini sağlayacak maddelerin yer alacağını kaydettiler.

Yüksek Askeri Şura kararları dışındaki ihraç olaylarında TSK, mahkemeye sunulan delilleri ?gizli' de olsa sanığa ve avukatına vermek zorunda olacak. Gizli olduğu gerekçesiyle sanığın aleyhindeki deliller saklanamayacak. AB'ye uyum çerçevesinde hazırlanan tasarının önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulacağı bildirildi.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Askeri Yargıtay eski üyesi emekli Hakim Albay Ali Fahir Kayacan yapılan çalışmanın çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek şöyle dedi: Yargıda gizlilik olmaz. Bu çağda delillerin gizlenmesi olmaz. Devlet sırrı gibi soyut kavramların arkasına sığınarak hukukun ihlal edilmesi dönemi sona erdi. Gizli belgelerin çoğu istihbari bilgilerdir. Ve çoğu da duyuma dayalı. Sıkıyönetim mahkemeleri döneminde MİT'ten mahkemeler belge isterdi. MİT de gönderirdi. Ancak imzasızdı. Tarafların görmediği belgeler eksik karar verilmesine neden olur. Bu yasanın bir an önce çıkması gerekir. Böyle bir yasa çıkmazsa, biz AİHM önünde mahkum olmaya devam ederiz. Hükümet AB'ye girmekte samimi ise AB'nin en önemli başvuru kaynağı olan AİHM'in kararını hiçe saymamalı.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber