Aygün: Vergi iadesi kalkarsa kayıtdışı patlar

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2006 12:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ücretliye vergi iadesinin kaldırılmasının, kayıtdışı ekonomiye açık destek anlamına geleceğini belirtti. Aygün, ?Vergi iadesi kalkarsa kayıtdışı baronlarının itibarı iade edilir, kayıtdışı mal ve hizmet patlar? dedi.

Aygün yaptığı açıklamada, vergi iadesi olarak tanımlanan fiş toplama uygulamasının ortadan kaldırılmasıyla devlet hazinesinin 4 milyar YTL'ye yakın bir kayba uğrayacağını belirtti. Aygün, ?Hükümet, hem kel hem fodul olan bu uygulamaya imza atarsa, kayıtdışıların oynadığı filmi sessizce seyreder? dedi. Türkiye'de kayıtdışı işçilik, kayıtdışı mal ve hizmetin çok fazla olduğuna dikkat çeken Aygün, şöyle konuştu:

?Çalışanların yarısı kayıtdışı çalışıyor. İşveren, işçisi ile net ücret üzerinden anlaştığı için, vergi iadesinin yerine getirilecek asgari geçim indirimi sistemi de çalışmayacak. Bu durumda çalışana bir katkısı olmayacak. En az geçim indirimi oranının bütün çalışanlar için aynı tutulması, orta ve üst düzeyde maaş alan çalışanlarda, daha fazla gelir kaybına yol açacak. AB ülkelerinde 5-15 bin Euro arasında değişen ücret gelirleri vergi dışında bırakılırken, bizde bu rakam devede kulak kalıyor. Yani AB'ye uyum da sözkonusu değil. O halde bunun adı kayıtdışılığa uyumdur. Diğer yandan devletin gelirlerinde de yaklaşık 4 milyar YTL'ye yakın bir gelir kaybıdır. Daha önemlisi, fiş toplama bilincine ağır bir darbedir.?

AŞURE MODELİ ÖNERİSİ

Fiş toplamaya dayalı vergi iadesinden vazgeçilerek en az geçim indirimi sisteminin getirilmesi yerine her iki sistemi de içinde barındıran ?aşure modeli?nin uygulamaya konulmasının daha akılcı olduğunu kaydeden Aygün, fiş alan vatandaşın ilave vergi avantajlarıyla özendirilmesinin kayıtdışılık oranı yüksek olan Türkiye için vazgeçilmez bir argüman olduğunu söyledi. Fiş toplama uygulamasına son verilmesi halinde, hükümetin kayıtdışı ile mücadelede samimi olmadığı sonucuna varılacağını ifade eden Aygün, bugüne kadar alınan mesafelerin de boşa gideceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber