Vize ile, 300 milyon euro cepte kalacak

Vize kararı iş dünyasında heyecan yarattı. İşadamları kararla ticaretin hızlanacağını, turizmde de son dakika satışlarının artacağını belirtiyor.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Mayıs 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vize ile, 300 milyon euro cepte kalacak

A % 48 % 38 % 52 B Komisyonu'nun vize serbestisi konusundaki kararı, iş dünyasını da heyecanlandırdı. İşadamları, ticaretin hızlanacağını, Türk ürünlerinin bölgede daha da görünür hale geleceğini belirtiyor. Zor bir dönem geçiren turizm sektörü de "Karar Türkiye imajına pozitif katkı sağlarken özellikle de Avrupa'dan gelecek son dakika satışlarında büyük artış yaşanacak" diyor. Vizelerin kalkması durumunda Türkiye yıllık Schengen için ödediği 300 milyon euroyu bulan ücreti de ödemeyecek.

TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu:

Komisyonununkararını memnuniyetlekarşıladık. Vizeserbestisinin gerçekleşmesihalindeticari ilişkilerdebüyük bir haksızlığında önüne geçilecek,işdünyamıznefes alacak. AB ileher anlamda ilişkilerdaha da gelişecektir.

TÜROFED Başkanı OsmanAyık:

Bu adımTürkiye için çokciddi bir eşik vedönüm noktası.Ülkemize prestijkazandıran bukararla birlikteAvrupa vatandaşlarınınTürkiye'yebakış açısının değişeceğinidüşünüyoruz.Bu uzun vadedeTürkiye seyahatlerinide pozitifi etkiler.

TİM BaşkanıMehmetBüyükekşi:

Vizeserbestisiyle ihracatçılarımızABpazarında çok dahasağlam adımlarlailerleyecek.İşadamlarımız vizekaygısı olmadanAvrupa'da müşteriarayabilecek.İhracatçılarımızınbüyük çoğunluğuKOBİ'lerden oluşuyor.Bu kararlazaman zaman vizesorunuyla karşılaşanKOBİ'lerimizinde önü açılacak.Dünyanın enönemli fuarlarındanbirçoğu AB'degerçekleşiyor.Fuarlara katılımartacak.

İTO Başkanıİbrahim Çağlar:

Eğer vizeler kalkarsaihracatımızınyarıya yakınınıyaptığımız Avrupapazarı, Türkiye'yedaha da yakınlaşacak.Vize serbestisive ticaretinhızlanmasıylaAvrupa'da Türkmallarına talepartacağı gibiTürkiye'de maliyetavantajı sunanüreticilerin dekıymeti artacak.Avrupa evlerindeTürk malı beyazeşya, tekstil,makine ve petrokimyagibi ürünlerinçok dahafazla görülmesininönü açılacak.

MÜSİAD BaşkanıNail Olpak:

Vizemuafiyetinin hayatageçmesiyle birlikteyıllık yaklaşık250-300 milyoneuroyu bulan vizeücretleri vatandaşımızıncebine kalacak.Bunun kadarönemli bir başkanokta da vizeleriçin kaybedilensürede yapılamayaniş görüşmelerininverdiği kayıplar.Artık bunlarda ortadan kalkacak.Vizelerin kaldırılmasıen büyükihracat pazarımızolan AB ülkeleriyleticari ilişkilerimizinartırılmasına ciddioranda bir katkısağlayacak.

TÜRSAB Başkanı BaşaranUlusoy:

Son yıllardayurtdışı seyahatlerindeartanbir trend vardı.2010'da yurtdışınaçıkan kişi sayısı6 milyon 887 binkişi iken bu rakam2015'te 9 milyon256 bine yükseldi.Bu kararla birlikteoranın daha daartacağını düşünüyoruz.Ancakiç pazarı negatifetkileyecek birdurum yaşanmaz.Önümüzdeki yıldanitibaren yurtdışıtur paketleri,erken rezervasyonkampanyalarındadaha geniş birbiçimde yer alacakve her tüketicininulaşabileceğizenginlikte ürünlersunulacak.

DEİK BaşkanıÖmer CihadVardan:

30 yıldırdevam eden vizeuygulamasındanen fazla etkilenenkesimlerin başındaTürk iş dünyasıgeliyor. Son yıllardaSchengenüyesi AB ülkelerininvize duvarınıyükseltmesiyleAvrupa'ya yönelikbazı yatırımlarfarklı coğrafyalarakaydı. VizesizAvrupa ile busorun tamamenortadan kalkacak.İşadamlarımız,sanki yurtiçindeymişgibi Avrupa'yagiderek iş görüşmeleriniyapabilecek.AB ile ticarive ekonomik ilişkilerimizdeyenibir döneme girilecek.

Jolly TurYönetim KuruluBaşkanı MeteVardar:

Türkiye'ninuluslararası basındabir terör ülkesigibi yansıtılmasınedeniyle Avrupalıturist ülkemizemesafeli yaklaşıyordu.Ancak şimdiTürkiye'ye bakış açılarınıdeğiştirecekbir karar alındı. Buyıl özellikle Avrupalıturist son dakikasatışlarına yoğunlaşmıştı.Bu kararlabirlikte Avrupa'danson dakika alımlarınınartacağını düşünüyorum.

Pronto TourYönetim KuruluBaşkanı Ali Onaran:

Yurtdışı satışlarımızınminimum yüzde50 artacağını düşünüyoruz.IT departmanımızbu talebikarşılamak için fazlamesai yapıyor. BirTürk turist 300 eurolukRoma turuna 100euro vize bedeli ödüyordu.Şimdi bundanmuaf olacak.Yaklaşık 650 TL'yeRoma'da tatil yapabilecek.Roma'datatil Türkiye'denucuza gelecek.

BETÜL ALAKENT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber