Bankalar bireysel müşterileriyle sözleşme imzalayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2006 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bankalar Birliği, bankaların bireysel müşterileriyle imzalayacakları sözleşmelerde yer alması gereken asgari unsurları belirledi. Bireysel müşterilerle akdedilen kredi sözleşmelerinin bir örneği müşteriye verilecek.

Türkiye Bankalar Birliği, "Bankalar ile Bireysel Müşterileri Arasında İmzalanacak Sözleşmelerin Şekil ve İçeriğinde Yer Alması Gereken Asgari Hususlarla Sözleşmelerin Uygulanacağı İşlemlere İlişkin Usul ve Esasları" belirledi. Aralık başından itibaren geçerli olacak tebliğe göre, bireysel müşterilerle bankalar arasıdaki işlemlerde imzalanacak sözleşmeler emredici hükümlere aykırı olamayacak. Yasa ve ilgili mevzuat uyarınca yazılı olarak akdedilmesi zorunlu bulunan sözleşmeler yazılı olarak ve ilgili mevzuatta öngörülen şekilde; tüketici kredisi sözleşmeleri ve kredi kartı sözleşmeleri Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa uyarınca en az on iki punto ve koyu siyah harflerle yazılı olarak düzenlenecek. Bireysel müşterilerle akdedilen kredi sözleşmelerinin bir örneği müşteriye verilecek.

Bireysel müşteriler ile akdedilecek sözleşmelerde sözleşmeye konu işlem, ürün ve hizmetin niteliği ve tabi olduğu mevzuata bağlı olarak sözleşmelerin biçim ve içeriği farklı tespit edilebilir. Tebliğle sözleşmelerde yer alması gereken asgari unsurlar belirlendi. Buna göre, banka tarafından müşteriye sunulan mevduat ve katılım fonu kabul işleminin kapsamı ve şartları, mevduat ve katılım fonu kabulü dolayısıyla ödenmesi gereken ücret, komisyon, masraf, vergi, resim, harç ve fon gibi parasal yükümlülüklerin kim tarafından ödeneceği ve tarafların karşılıklı hak ve yükümlülüklerine yer verilecek.

Vadeli mevduatta müşterinin vade beklenmeksizin mevduat ve katılım fonunu çekme hakkı olup olmadığı, vade sonrası yapılacak işlemler, sözleşmenin sona erme ve fesih şartları belirlenecek.

Nakdi ve kaydi ödeme, çek hesaplarının kullanılması dahil her türlü ödeme ve tahsilat işlemleriyle fon transferi işlemleri ve muhabirlik hizmetlerine sözleşmelerde yer verilecek. Ayrıca, banka tarafından müşteriye sunulan ödeme ve tahsilat işlemlerinin kapsamı ve şartları, ödeme ve tahsilat işlemleri dolayısıyla ödenmesi gereken ücret, komisyon, masraf, vergi, resim, harç ve fon gibi parasal yükümlülüklerin kim tarafından ödeneceği, alınan bir teminat varsa, teminatın türü, niteliği, hangi hallerde teminata başvurulacağı, teminatın müşteriye iadesi şartları ve tarafların karşılıklı hak ve yükümlülükleriyle sözleşmenin sona erme ve fesih şartları belirlenecek.

Banka tarafından müşteriye sunulan saklama hizmetinin kapsamı ve şartlarının da sözleşmelerde belirtilmesi gerekiyor. Bu konuda da işlem dolayısıyla ödenmesi gereken ücret, komisyon, masraf, vergi, resim, harç ve fon gibi parasal yükümlülüklerin kim tarafından ödeneceği, tarafların karşılıklı hak ve yükümlülükleri, alınan bir teminat varsa, teminatın türü, niteliği, hangi hallerde teminata başvurulacağı, teminatın müşteriye iadesi şartları ve sözleşmenin sona erme ve fesih şartları belirlenecek.

Banka tarafından ilgili sözleşmeyle müşteriye verilen kredi tutarına ilişkin sözleşmede de yabancı para kredilerde esas alınacak kur tarihi ve hesaplanma yöntemi, müşteri tarafından ödenmesi gereken anapara, faiz oranı, ücret, komisyon, masraf, vergi, resim, harç ve fon gibi parasal yükümlülükler ve bunların ayrı ayrı belirtildiği ödeme planı ile tarafların karşılıklı hak ve yükümlülüklerine yer verilecek. Ayrıca teminatların türü, niteliği ve teminata hangi hallerde başvurulacağına ilişkin hükümler, kredinin vadesinden önce kapatılmasına ilişkin hükümler, temerrüt ve temerrüdün hukuki sonuçları, gecikme faizi oranı ve sözleşmenin sona erme ve fesih şartları belirtilecek.

Banka kartlarının ihracı ve bunlarla ilgili faaliyetlerin yürütülmesi işlemlerine ilişkin sözleşmelerin şekil ve içeriğinde yer alması gereken asgari hususlarla, kredi kartı sözleşmelerinin şekil ve içeriğinde yer alması gereken asgari hususlarda da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca belirlenen esaslar uygulanacak.

Tebliğde yer almayan işlemler bakımından üye bankalar ve müşterileri genel hükümlere uygun olmak şartıyla farklı şekil ve koşullarla sözleşme düzenlemekte serbest olacak.

Bankalarca bireysel müşterileriyle akdedilecek sözleşmelerin şekil ve içeriğinde yer alması gereken asgari hususlarla bu sözleşmelerin uygulanacağı işlemlerin söz konusu hükümlere uygun olması gerekiyor. Tebliğe aykırı hareket ettiği iddia edilen bankaların mensubu olduğu birliğe yazılı olarak bildirilmesi halinde, şikayet birlik yönetim kurulunca belirlenecek usule göre değerlendirilerek karara bağlanır. Birlik yönetim kurullarınca yapılacak değerlendirme sonucunda, bir aykırılık saptanması durumunda idari para cezası uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber