İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İhracat işsizliği azalttı

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne göre, Şubat'ta %3.1 artan ihracat ekonomiye yaradı. Buna göre, Şubat işsizliğinde %0,1 azalma bekleniyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Mayıs 2016 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
İhracat işsizliği azalttı

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (SPM) şubat ayındaki ihracat artışının da etkisiyle Şubat ayında işsizliğin gerilediği tespiti yaptı. Bu kapsamda Ocak 2016'daki %11,1 olan işsizlik oranı Şubat ayında %0,1 gerilemeyle %11 olacağı tahminini yaptı. Prof. Dr. Serdar Sayan gözetiminde gerçekleştirilen analizde Şubat dönemi tarım dışı işsizlik oranının ise sabit kalarak %13,0 seviyesinde seyretmesini beklediğini bildirirken, benzer şekilde mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının da yatay seyrederek %12,1 seviyesinde kalacağı öngörülüyor. SPM, sanayi istihdamının ise artarak 5 milyon 318 bin kişi seviyesine çıkacağı tahminini yaptı.

EKONOMİDE CANLANMA VAR

Şubat-2016 dönemi işsizlik rakamlarının iyileşmesiyle ilgili SPM, şu değerlendirmeyi yaptı: "Şubat ihracatı Ocak dönemine göre %30 artarken, yatırım (sermaye) malları (taşımacılık hariç) ithalatı %11, hammadde ithalatı ise %8 artmıştır. Tüm bu göstergeler ekonomide canlanma olduğuna ve Şubat döneminde de işsizlik verilerinde iyileşme olacağına işaret etmektedir."

KAPASİTE KULLANIMI ARTTI

SPM'nin çalışmasında imalat sektöründeki firmaların yöneticilerinin Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi'ne verdikleri yanıtlara göre "İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı" da (KKO) ortaya çıktı. Bu kapsamda Ocak-2016 döneminde geçen yılın aynı ayına göre 1,2 puan artarak yüzde 74,9 seviyesine çıkan KKO, Aralık-2015 imalat sanayi KKO'dan 0,9 puan daha düşük oldu.

Cahit Saraçoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber