İl içi ve il dışı yer değiştirmelerde öğretmenlere zorunlu hizmet uyarısı

İl içi nakillerde başvuru yapacak öğretmenlere yönelik zorunlu hizmet bilgilendirmesi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Mayıs 2016 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İl içi ve il dışı yer değiştirmelerde öğretmenlere zorunlu hizmet uyarısı

Zorunlu çalışma yükümlülüğü: Öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde belirlenen hizmet bölgelerinin dördüncü, beşinci ve altıncı hizmet alanlarında bu Yönetmelikte belirtilen sürelerde zorunlu olarak çalışmalarını ifade etmektedir.

Hizmet bölgeleri yönetmeliğin 37. maddesine göre yönetmelik eki Ek-1 Hizmet Bölgeleri Çizelgesinde gösterilmiştir. Hizmet alanları ise yönetmeliğin 38. maddesine göre belirlenmektedir.

Eğitim kurumlarından 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındakiler zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamı dışında; 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındakiler ise zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamında olacak şekilde valiliklerce belirlenerek Bakanlığa bildirilmektedirler.

Eğitim kurumlarının yer aldığı hizmet alanları ve bu hizmet alanları için öngörülen hizmet puanları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-2 Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları Çizelgesinde belirtilir ve Bakan onayından sonra Tebliğler Dergisinde yayımlanmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisindeki "Hizmet alanı" ve "hizmet puanları çizelgesi", okul bazında şu şekilde görünmektedir.

İL/İLÇE KURUM ADI VE KODU HİZMET BÖLGESİ HİZMET ALANI YERLEŞİM YERİ ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜĞÜ SÜRESİ(YIL) HİZMET PUANI
Atatürk İlkokulu 1 4 BELDE 7 14

Bu çizelgede yer alan bilgilerde okulun adı, hizmet bölgesi, hizmet alanı, yerleşim yeri, zorunlu çalışma süresi yükümlülüğü ve hizmet puanı görülmektedir.

Ayrıca okulların Hizmet Alanları ve Hizmet Puanları için sitemiz Memurlar.net Öğretmen Servisinden faydalanabilirsiniz.

Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumları yönetmeliğin 39. maddesine göre belirlenmektedir.

Okulların hizmet puanları ise yönetmeliğin 40. maddesine göre verilmekte, Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak süreler ise yönetmeliğin 41. maddesinde belirtilmiştir.

Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanları ve süreleri yönetmeliğin 42. maddesinde verilmiştir. Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerin nasıl yapılacağı ise yönetmeliğin 43. maddesinde düzenlenmiştir.

Zorunlu çalışma süresinden sayılacak süreler yönetmeliğin 46. maddesinde, zorunlu çalışma süresinden sayılmayacak süreler yönetmeliğin 47. maddesinde belirtilmiştir.

Zorunlu hizmet için öğretmenlerimizin 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki okulları tercih etmeleri gerekmektedir.

İl içi ve il dışı yer değiştirmelerde tercihte bulunacağınız okul araştırırken okulun hangi hizmet bölgesinde olduğuna değil hangi hizmet alanında olduğuna bakmalısınız. 4, 5 ve 6. hizmet alanlarındaki okullar zorunlu hizmet kapsamındaki okullardır.

Bu okulların 1, 2 ve 3. hizmet bölgesinde olması sadece orada kalınacak zorunlu hizmet süresini belirlemektedir.

Aşağıda yer alan tabloda hizmet bölgelerindeki hizmet alanlarında zorunlu hizmet süreleri görülmektedir.

Hizmet Alanları 1. Hizmet Bölgesi İçindeki İllerde Zorunlu Hizmet Süresi 2. Hizmet Bölgesi İçindeki İllerde Zorunlu Hizmet Süresi 3. Hizmet Bölgesi İçindeki İllerde Zorunlu Hizmet Süresi
1 Zorunlu Hizmet Yok Zorunlu Hizmet Yok Zorunlu Hizmet Yok
2
3
4 7 Yıl 6 Yıl 5 Yıl
5 6 Yıl 5 Yıl 4 Yıl
6 5 Yıl 4 Yıl 3 Yıl

Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisindeki "Hizmet alanı" ve "hizmet puanları çizelgesi", okul bazında şu şekilde görünmektedir.

Hizmet Alanları 1.Hizmet Bölgesi İllerde Alınacak Puan 2.Hizmet Bölgesi İllerde Alınacak Puan 3.Hizmet Bölgesi İllerde Alınacak Puan
1 10 12 14
2 11 13 16
3 12 14 18
4 14 18 22
5 16 20 26
6 18 22 30

Öğretmenlerin yer değiştirmelerde yüksek puan alınan yerleri tercih etmeleri daha sonraki yer değiştirmelerinde hizmet puanlarına göre yer değiştirildiğinden puan toplamaları açısından kendi menfaatlerine olmaktadır.

Yatılı ilköğretim bölge okullarında görev yapan öğretmenlerin hizmet puanlarına, bu okullarda görev yaptıkları her yıl için; bayan öğretmenlere ayrıca 12 puan, erkek öğretmenlere ayrıca 6 puan eklendiğinden öğretmenlerin tercihlerinde Yatılı ilköğretim bölge okulları seçmeleri yüksek puan almalarına neden olacaktır.

İl içi ve il dışı yer değiştirmelerde tercihe açılan okulların bilgisinde okulun hangi hizmet bölgesi ve alanında olduğu belirtilmektedir.

ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ ÖNGÖRÜLMEYEN BİR OKULA ATANMIŞSANIZ 3 YIL SONRA ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ ÖNGÖRÜLEN BİR OKULA RESEN ATANIRSINIZ

Gelelim esas konumuza zorunlu çalışma yükümlülüğü kapsamı dışındaki bir okula atandınız ve adaylığınız kaldırıldı.

30 Eylül itibariyle bu okuldaki görev süreniz 3 yılı dolduruyorsa yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında ayrı ayrı veya toplam adaylık dahil üç yıl görev yapanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına, tercihlerine ve hizmet puanlarına göre atanır; başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların atamaları Bakanlıkça resen yapılır." hükümleri uyarınca atamanız resen zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yapılacaktır.

Bu durum Öğretmenlerin 2016 yılı iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyurusunun 6. maddesindeki; "6- 06/05/2010 tarihinden sonra atanıp birinci, ikinci ve/veya üçüncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında toplam 3 yıllık çalışma süresini tamamlayan veya 30 Eylül 2016 tarihi itibarıyla tamamlayacak olan öğretmenlerden zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanında hiç görev yapmamış ya da eksik hizmeti 6 aydan fazla olanlar, zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek üzere il içinde veya iller arasında dördüncü, beşinci veya altıncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına tercihleri doğrultusunda atanacaktır. Bunlardan tercihlerinden herhangi birine atanamayanlar ile tercihte bulunmayanların atamaları, alanlarında norm açığı bulunan diğer zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına Bakanlıkça resen yapılacaktır." açıklamalarında da yer almaktadır.

Hemen telaşa kapılmayın bakanlık size özel çözümlerde getirmiştir.

Zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaklar yönetmeliğin 44. maddesinde, zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenecekler yönetmeliğin 45. maddesinde sıralanmıştır.

Bu durum Öğretmenlerin 2016 yılı iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyurusunun 11. maddesindeki; "11- Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 45'inci maddesinde sayılan mazeretleri bulunanların zorunlu çalışma yükümlülükleri, talepleri halinde ertelenecektir. Mazeretlerini belgelendiremeyenler ise zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına atanmak üzere başvuruda bulunacaktır." açıklamalarında da yer almaktadır.

Durumunuz bu maddelere uyuyorsa Hemen bir dilekçe ile okul yönetimine bildirerek MEBBİS kayıtlarınızdaki zorun hizmet durumunuz muaf ya da ertelendi olarak düzelttiriniz. Bu işlemi yaptırdığınızda artık zorunlu hizmetten muaf ya da ertelenmiş durumda olursunuz.

MAZERETLERİNİ BELGELENDİREMEYENLERİN VE MAZERETLERİ ORTADAN KALKANLARIN ATAMASI RESEN ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ ÖNGÖRÜLEN HİZMET ALANLARINA YAPILACAKTIR

Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler, aile birliği mazereti veya sağlık mazeretlerinin devam ettiğini her yıl Bakanlıkça belirlenen dönemlerde belgelendirir. Mazeretlerini belgelendiremeyenler, zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek ya da eksik kalan hizmetlerini tamamlamak üzere bu maddenin birinci fıkrasında öngörülen usulle atanır." hükümlerince mazeretlerini belgelendiremeyenlerin ataması resen zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yapılacaktır.

Ayrıca Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 6. fıkrasındaki; (6) Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen 4, 5 ve 6 ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görevli iken mazeretleri nedeniyle 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına atanan öğretmenlerden zorunlu çalışma yükümlüsü olanlar, mazeretlerinin ortadan kalkması halinde ilk yer değiştirme döneminde zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamak üzere 4, 5 veya 6 ncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarına atanır." hükümlerince mazeretleri ortadan kalkanların atamaları ilk yer değiştirme döneminde resen zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yapılacaktır.

Bu durum Öğretmenlerin 2016 yılı iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyurusunun 10. maddesindeki; "10- Eğitim kurumu müdürlükleri, ilçe ve il milli eğitim müdürlükleri, yukarıda belirtilen 3 yıllık çalışma süresini doldurmaları nedeniyle bu yıl zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi tutulacak öğretmenlerin tespit ve takibini yaparak bu öğretmenlerimizin yer değiştirme başvuru formu doldurmasını sağlayacaktır. Başvuru formu doldurmayanların formları eğitim kurumu müdürlüklerince doldurularak onaylanacaktır. Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerin tespitinde ihmali görülen yöneticiler hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır." açıklamalarında ve,

Öğretmenlerin 2016 yılı iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyurusunun 12. maddesindeki; "12- Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen dördüncü, beşinci ve altıncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görevli iken mazeretleri nedeniyle birinci, ikinci ve üçüncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına atanan öğretmenlerden zorunlu çalışma yükümlüsü olanlar, mazeretlerinin ortadan kalkması halinde zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamak üzere dördüncü, beşinci ve altıncı hizmet alanındaki eğitim kurumlarına atanacaktır." açıklamalarında da yer almaktadır.

ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ ÖNGÖRÜLEN EĞİTİM KURUMLARINDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLER 3 YILI DOLDURDUKLARI TAKDİRDE ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ ÖNGÖRÜLEN EĞİTİM KURUMLARINA HEM İL İÇİ HEMDE İL DIŞI YER DEĞİŞTİRME BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR

Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 4. fıkrasındaki; "(4) Mazerete bağlı yer değiştirmeler hariç olmak üzere zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle görev yapanlar, il içindeki ya da diğer illerdeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilir." hükümlerince 30 Eylül itibariyle 3 yılını zorunlu zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumunda dolduranlar, zorunlu hizmet öngörülen bir başka eğitim kurumuna yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

Bu durum Öğretmenlerin 2016 yılı iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyurusunun 8. maddesindeki; "8- Dördüncü, beşinci ve altıncı hizmet alanlarında görevli zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden 30 Eylül 2016 tarihi itibarıyla bulundukları ilde 3 yılını dolduranlar, il içinde veya iller arasında zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir." açıklamalarında da yer almaktadır.

Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 9. fıkrasındaki; "(9) Bu madde kapsamında görev yeri değiştirilen öğretmenler, atandıkları yer için öngörülen zorunlu çalışma süresine tabi tutulur. Ancak, zorunlu çalışma süresi yönünden daha önce görev yaptıkları hizmet alanından daha az çalışma süresi öngörülen hizmet alanlarına atananlar, atandıkları tarihten itibaren en az bir yıl geçmeden ve zorunlu hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan mazeret durumu hariç herhangi bir nedenle yer değiştirme isteğinde bulunamaz." hükümlerince yeni atandıkları okulun zorunlu hizmet süresine tabi olurlar.

SONRADAN ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ ÖNGÖRÜLEN EĞİTİM KURUMU KAPSAMINA ALINAN OKULLARDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLER İSTEDİKLERİ TAKDİRDE ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ ÖNGÖRÜLEN EĞİTİM KURUMLARINA İL DIŞI YER DEĞİŞTİRME BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR

Öğretmenlerin 2016 yılı iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyurusunun 9. maddesindeki; "9- Birinci, ikinci veya üçüncü hizmet alanlarında görev yapmakta iken Şubat 2016 tarihi itibarıyla zorunlu çalışma yükümlüğü öngörülen dördüncü, beşinci veya altıncı hizmet alanları kapsamına alman eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler, görev yaptıkları eğitim kurumunda kalabilecekleri gibi, istemeleri halinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde de bulunabileceklerdir." hükümlerince sonradan zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumu kapsamına alınan okullarda çalışan öğretmenler istedikleri takdirde il dışında 3 yıl şartı olmadan zorunlu çalışma yükümlüğü öngörülen okullara yer değiştirebilirler.

ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ ERTELENENLER İLE ADAYLIKLARI KALDIRILANLAR ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ ÖNGÖRÜLEN EĞİTİM KURUMLARINA 3 YIL ŞARTI ARANMADAN HEM İL İÇİ HEMDE İL DIŞI YER DEĞİŞTİRME BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR

Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden mazerete bağlı zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenenler ile adaylıkları kaldırılanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Bunlardan hizmet puanlarının yetersizliği veya alanlarında ihtiyaç bulunmaması gibi nedenlerden dolayı tercihlerine ataması yapılamayanlar bulundukları yerde görevlerine devam eder." hükümlerince zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenenler ile adaylıkları kaldırılanlar zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarına yer değiştirme başvurusunda bulunabilmektedir.

İl içinde adaylığınız kalkmış ise 3 yıl şartı aranmadan zorunlu hizmete yer değiştirebilirsiniz

Öğretmenlerin 2016 Yılı İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunun 2. maddesindeki; "2- Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden; c) 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapanlardan başvuruların son günü itibarıyla adaylığı kaldırılmış olanlar 3 yıllık çalışma süresi şartı aranmadan, istemeleri halinde, il içinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir." hükümlerine göre adaylığınız kalkmış ise il içinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarına yer değiştirme başvurusunda bulunabilirsiniz. İl içi yer değiştirme başvuruları 20-26 Mayıs 2016 tarihleri arasında alınacak.

İl dışında adaylığınız kalkmış ise 3 yıl şartı aranmadan zorunlu hizmete yer değiştirebilirsiniz

Öğretmenlerin 2016 yılı iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyurusunun 7. maddesindeki; "7- Birinci, ikinci ve üçüncü hizmet alanlarında görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden;

a) Sağlık ve eş durumu mazeretleri nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlar,

b) Başvuruların son günü itibarıyla adaylıkları kaldırılmış olanlar,

istemeleri halinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.

Bu kapsamdaki öğretmenlerde 3 yıllık çalışma süresi aranmayacak; tercihlerinden herhangi birine atanamayanlar ise bulundukları yerlerde görevlerine devam edecektir." hükümlerine göre zorunlu çalışma yükümlülüğünün ertelenmiş veya adaylığınız kalkmış ise il dışında içinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarına yer değiştirme başvurusunda bulunabilirsiniz. İl dışı yer değiştirme başvuruları 16-22 Haziran 2016 tarihleri arasında alınacak.

EŞİ FARKLI İLDE ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN ZORUNLU HİZMET DURUMU

Öğretmenlerin 2016 yılı iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyurusunun 15. maddesindeki; "15- Birinci, ikinci ve üçüncü hizmet alanlarında görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden eşleri aynı ilin farklı bir ilçesinde ya da başka bir il'de görev yapanlar, istemeleri halinde zorunlu yer değiştirme başvurusunda bulunmayabilecektir. Bu durumda bulunan öğretmenler eşlerinin bulunduğu yere 2016 yılı yaz tatilinde mazeret durumundan yer değiştirme döneminde yer değiştirme isteğinde bulunacaktır." açıklamalarına göre zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden eşleri aynı ilin farklı bir ilçesinde ya da başka bir il'de görev yapanlar, istemeleri halinde zorunlu yer değiştirme başvurusunda bulunmayabilecektir

Ahmet KANDEMİR

Zorunlu hizmeti olan, öğretmenler tespit ediliyor

Zorunlu hizmeti 6 ay eksik olanlar il dışı yer değiştirebilir mi?

Taahhüt imzalayan öğretmenlerin yer değiştirmesi

İl içi yer değiştirmelerde 3 yıl şartı aranmayan durumlar

Öğretmenler için 30 Eylül tarihi değişmedi

Araştırma veya üniversite hastanelerinden alınacak rapor şartı iptal edildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber