'Genel Başkanlık' sistemi geliyor

Ak Parti, 'Partili cumhurbaşkanı' teklifini sunuyor. Teklif yaşama geçerse Ak Parti'nin 2016 sonunda bu kez Erdoğan'ı Genel Başkan seçmek üzere yeniden olağanüstü kongreye gidebileceği belirtiliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Mayıs 2016 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Genel Başkanlık' sistemi geliyor

ŞEBNEM HOŞGÖR Ankara

Ak Parti, "B" planı olarak ajandasında tuttuğu "partili Cumhurbaşkanlığı" modelini Haziran ayında Meclis'e getiriyor. Başta MHP olmak üzere diğer partilerden de "milletvekili" düzeyinde destek almayı hedefleyen Ak Parti bu nedenle 4-5 maddelik Anayasa değişikliği teklifi ile nihai hedefi olan Başkanlık Sistemi öncesinde "yarı başkanlık" olarak sayılan partili cumhurbaşkanlığı modelini hayata geçirmeyi tasarlıyor. Teklif yaşama geçerse Ak Parti'nin, 2016 sonunda bu kez Erdoğan'ı Genel Başkan seçmek üzere yeniden olağanüstü kongreye gidebileceği belirtiliyor.

Milliyet'in Ak Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, "partili cumhurbaşkanı" modelini içermesi tasarlanan anayasa değişiklik teklifinde, Anayasa'nın 101. maddesinin son fıkrasında yer alan "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir" hükmü yürürlükten kaldırılacak. Böylece Cumhurbaşkanları, partilerinde genel başkanlık dahil her kademede görev alabilecek. Bir kısım yetkisi arttırılacak Cumhurbaşkanı'nın "sorumsuzluğu" ise daraltılacak. Değişiklik teklifi üzerindeki esas çalışmanın Cumhurbaşkanlığı'nda oluşturulan 'anayasa komisyonu'nca yürütüldüğü belirtiliyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması, genel seçimler ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin eş zamanlı yapılmasını teminen her iki seçimin süresinin 5 yılda bir şekilde eşitlenmesi gibi konuların da pakette yer alıp almaması konusunda değerlendirmelerin sürdüğü öğrenildi. Ak Partili kurmaylar, düzenlemenin amacına ilişkin olarak Milliyet'e, "Partili Cumhurbaşkanlığı öngördüğümüz nihai düzenleme değil. Başkanlık Sistemi için bir geçiş modei. Model ile Cumhurbaşkanı'na Genel Başkanlık yolu da açılmış oluyor" değerlendirmesi yaptı.

B planımızdı

Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Meclis'te konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Partili Cumhurbaşkanı modelini gündeme getirmelerinin başkanlık sisteminden vazgeçtikleri anlamına gelmediğini vurgulayan Canikli şunları söyledi: "Yeni bir anayasa değişikliği ile kapsamlı olarak Başkanlık modelinin monte edileceği bir anayasa değişikliği yapamayacağımıza göre mevcut siyasi yapıda, en azından ciddi kriz riski taşıyan bu sistemi değiştirelim düşüncesi gündeme geldi. Partili cumhurbaşkanı bizim B planımızdı. Muhtemelen yeni hükümetimizin güvenoyu almasından sonra haziranın ilk yarısına kadar bu teklifimiz Meclis'e sunulmuş olur."

Canikli, erken seçim iddialarının anımsatılması karşısında ise "Erken seçim yok arkadaşlar. Gündemimizde hiç olmadı. bugün de yok, yarın da olmayacak" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber