Emekli maaş hesabında hangi derece kademe esas alınır?

Emeklilik derecesine esas derece ve kademenin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinin önünde olması, emekli maaşı hesaplamasını etkiler.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Mayıs 2016 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emekli maaş hesabında hangi derece kademe esas alınır?

Aşağıdaki açıklamalar 5434 sayılı Kanuna tabi memurları kapsamaktadır.

Bilindiği üzere, kazanılmış hak aylığında değerlendirilmeyen bazı süreler emekli keseneğine esas aylıkta değerlendirilmektedir. Örneğin GİH sınıfında çalışan bir memuru için, memuriyet öncesindeki süreler kazanılmış hak aylığında değerlendirilmemekte ancak emekli keseneğine esas derece ve kademede değerlendirilmektedir.

İşte bu tür memuriyet öncesi SSK veya Bağ-Kur'lu hizmet bulunması halinde, emekli keseneğine esas derece ve kademe, kazanılmış hak aylık derece kademesinin önüne geçmektedir.

Böyle bir durumdaki kişinin emekli olması halinde ise emekli maaşı hesabı değişmektedir.

Buna göre, ek gösterge hesabında kazanılmış hak aylık (KHA) derece ve kademesi esas alınırken, göstergede ise emekli keseneğine esas derece ve kademe (EKEA) esas alınmaktadır.

Örnek verecek oluırsak; :
Emekli Keseneğine Esas Aylık Derece ve Kademesi 3/5 olan memur için aylık ve ikramiye 657 SK/43 üncü maddedeki karşılığı 1210 olacaktır.
Ancak, aynı memurun Kazanılmış Hak Aylık Derece Kademesi 4/2 ise, EK GÖSTERGE olarak Yüksek okul mezunu ise 800, değilse 650 ek gösterge rakamı üzerinden hesaplama yapılmalıdır.

Bu ayrım, Memurlar.net tarafından ahzırlanmış olan Emekli maaş Robotuna entegre edilmiştir.
http://www.memurlar.net/hesaplama/emekli-maas/

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber