Geri Kabul'ün ardından geçişler yüzde 80 azaldı

Ülkelerindeki iç savaş, ekonomik ve siyasi belirsizlikler gibi nedenlerle ana vatanlarını terk ederek Türkiye'ye sığınan göçmenlerin Avrupa'da daha iyi yaşam ümidiyle çıktıkları 'umuda yolculuklar'ı azalıyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Mayıs 2016 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Geri Kabul'ün ardından geçişler yüzde 80 azaldı

ARİF BALKAN İstanbul

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında düzensiz göç ve insan Kaçakçılığıyla mücadele amacıyla varılan mutabakatın ardından kaçak geçişler son ayların en düşük seviyesine geriledi. Mart ayında imzalanan Geri Kabul Anlaşması'nın etkisiyle, Ege'de son ayların en düşük seviyesine gerileyen düzensiz göç, Nisan 2016'da önceki aya göre yüzde 80 azaldı.

Türkiye kıyılarından Yunanistan'a geçmeye çalışan göçmenlere mühadale eden sahil güvenlik ekipleri, geçtiğimiz nisan ayında bin 728 göçmeni yakaladı. Oysa ki 1 ay önce bu rakam 8 bin 530, şubat ayında ise 8 bin 747'ydi. Bu yıl nisan ayında yakalanan göçmen sayısı gözönüne alındığında kaçak geçişler geçtiğimiz yıla göre de yüzde 30 oranında azaldı.

Radarla tespit

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği eski sözcüsü Metin Çorabatır, Geri Kabul Anlaşması'yla Ege ve Akdeniz'de yaşanan dramın bir nebze de olsa azaldığını belirterek, "Bu azalma Geri Kabul'ün ardından Avrupalı yetkililerce kaleme alınan ilk raporda da dile getirildi. Geçişler önemli şekilde azaldı. Hem Türk makamlarının, hem NATO'nun hem de aldıkları ortak tedbirler var. Bu tedbirler daha da güçlendiriliyor. Mülteci botları daha Türk kumsalından yola çıkmadan önce radar sistemleriyle tespit edilmeye çalışılacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber