Mobbingin maliyeti 10 milyar dolar

KADIN ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM) düzenlediği 'İş Hayatında Mobbing' konulu konferansta, mobbinge uğrayanların tedavi giderinin dünya genelinde yıllık 10 milyar dolar olduğu açıklandı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Mayıs 2016 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mobbingin maliyeti 10 milyar dolar

KADEM ve Eğitim- Bir- Sen işbirliğiyle Antalya Öğretmenevi'nde 'İş Hayatında Mobbing ile Başetme Yöntemleri' konulu konferans düzenlendi. Gazi Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Şule Çivitçi'nin konuşmacı olarak katıldığı konferansta, KADEM'in kadın haklarına yönelik yürüttüğü çalışmalar anlatıldı.

TEDAVİ MALİYETİ 10 MİLYAR DOLAR

KADEM Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Şule Asri, mobbingin iş hayatında en önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi. 'Mobbing'in Türkçe'de 'bezdirme' gibi bir karşılığı olduğunu belirten Asri, "Fiziksel, ruhsal çöküşe ve ciddi anlamda iş kaybına yol açıyor. Araştırmalara göre ruhsal ve fiziksel problemlerin çözümü için dünya genelinde yıllık 10 milyar dolar harcandığı belirlenmiş. Her ülkenin mobbing ile ilgili ciddi anlamda lışma yapması gerekiyor" dedi.

İLK HAYVANLARDA GÖRÜLMÜŞ

İnsanlığın ilk çıktığı tarihten beri mobbingin olduğu ve ilk hayvanlarda görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Şule Çivitçi, "Kuzular oyun oynarken birbirlerini itmiş. Hayvanların birbirini itip dışlamasıyla bilimsel olarak belirlenmiş. Sonra çocuklarda, anasınıfı ve kreşlerde, oyun esnasında bir çocuğun diğerini dışlaması gibi olaylarda gözlemlenmiş. Mobbing aslında çocukluktan başlıyor. Son birkaç yılda mobbing gündeme geldi. 2010'da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, kurumlarda baskı uygulanmasının suç olduğu yönünde bir genelge yayımladı. Ondan sonra toplumda duyulmaya, öğrenilmeye başlandı" diye konuştu.

ETKİLERİ ÇOK AĞIR OLABİLİYOR

Mobbingin ciddi bir maliyeti olduğunu, bu maliyeti mobbingin ortaya koyduğu etkinin oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Şule Çivitçi, mobbingi baştan, olmadan önce önlemek gerektiğini kaydetti. Mobbingin sadece işyerinde değil toplumun her aşamasında var olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Çivitçi, "Evde, arkadaş topluluğunda, yöneticiniz, arkadaşınız, çalışanlarınız bütün ilişkilerde mobbingi görmek mümkün. Mobbinge maruz kişiler iş yapamaz duruma geliyor. En kısa etki süresi 6 ay, ortalama süre ise 15 aydır. Ağır etkileri 29- 46 aya kadar çıkabiliyor. Bu aralığa girildiğinde tedavi süreci mutlaka gerekiyor, belki de tedavi edilemeyecek düzeyde ağır etkisi de görülebilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber