EPDK: Cezaları mutlulukla alıyor değiliz

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Kasım 2006 21:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu(EPDK) Başkanı Yusuf Günay, "EPDK'nın amacı ceza kesmek değil. EPDK gerektiğinde böyle bir ceza uygulamasına ilişkin idari para cezası kararı alması durumunda da bunu mutlulukla alıyor değil." dedi.

Günay, "Bizim amacımız herkesin ilgili mevzuata uygun davrandığı bir piyasa yapısını oluşturmak. EPDK burada sizinle (LPG sektörü ile) birlikte oturup karar alacak değil. Kurul kendi toplantısında bakacak değerlendirecek. Sektörün daha sağlıklı bir yapıya kavuşması yönünde bir karar alıp uygulamaya koyacaktır." diye konuştu.

EPDK ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği(TOBB)'un oluşturduğu LPG Sektör Meclisi Toplantısı'nda sektördeki denetim ve lisanslandırma gibi konular ele alındı. Toplantıya katılan Yusuf Günay LPG Sektör Meclisi Başkanı Mehmet Ali Neyzi'nin sektör adına yaptığı sunumu dinlemesinin ardından yaptığı konuşmada, LPG piyasasının EPDK'nin düzenleme ve denetimi altına girmesinin üzerinden 20 aylık bir süre geçtiğini ifade etti. Günay, bu süre zarfında sektörün ihtiyacı olan ikincil mevzuatı lisanslandırma çalışmalarını başlattıklarını, denetim sürecine adım adım hayatiyete geçirdiklerini anlattı.

Günay, konuşmasının şöyle sürdürdü: "Ben burada sektörün başlangıç açısından iyi bir başlangıç yaptığını düşünüyorum. EPDK'nın amacı ceza kesmek falan değil. EPDK gerektiğinde böyle bir ceza uygulamasına ilişkin idari para cezası kararı alması durumunda da bunu mutlulukla alıyor değil. Bir kere iki konuyu ayırmak gerekir. EPDK'nın kanunu kullanma noktasındaki iradesinin ortaya koymak durumundadır. Ve ortaya koymaktadır. Biz bir fırsat bulalım da.. Asla böyle bir şey söz konusu değil. Bizim amacımız herkesin ilgili mevzuata uygun davrandığı bir piyasa yapısını oluşturmak. Bunun için tabi ki uyarılarımız olacak. Tabi ki biz belli süreler dolmadan önce sektöre haber vereceğiz. Uyarılarımız sizin yararınıza. EPDK burada sizinle (LPG sektörü ile) birlikte oturup karar alacak değil. Kurul kendi toplantısında bakacak değerlendirecek. Sektörün daha sağlıklı bir yapıya kavuşması yönünde bir karar alıp uygulamaya koyacaktır."

"DENETİM NOKTASINDA BAŞTA BAZI AKSAKLIKLAR OLDU"

Sektör temsilcileriyle bir araya gelmelerindeki amaçlarının sorunları daha yakından görmek ve doğru kararlar almak olduğunu dile getiren Yusuf Günay, "Şöyle bir şey söz konusu değil.EPDK bugün burada bu kararı verecek. EPDK bugün burada sizi dinlemeye geldi." dedi. Günay, LPG sektörü ile ilişkilerin son derece olumlu bir zeminde devam ettiğine işaret eden Günay, uygulamaların oldukça şeffaf yapıldığını söyledi. Günay, "Denetimler noktasında başta bazı aksaklıklar olmuştur. Ancak son dönemde bize intikal eden bir olumsuzluk olmamıştır. Bir yerde bir olumsuzluk gördüğünüzde bize intikal ettirirseniz bizler bunun sonuna kadar takipçisi olacağız." diye konuştu.

EPDK Başkanı Günay, ulusal stok yükümlülüğünün sektördeki önemli bir sorun olduğunu ifade ederek, bu sorunun aynı zamanda petrol piyasasının da temel sorunlarından biri olduğunu belirtti. Günay, sektörün taşıma araçlarının ulusal stok yükümlülüğü kapsamında değerlendirilmesi yönündeki isteklerinin değerlendirileceğini kaydetti. Günay, LPG kanununda 115 bin kişinin eğitimine ilişkin maddeye olan itirazların da kurul tarafından değerlendirileceğini dile getirerek, "Tabi ki fiziki imkansızlıklar varsa bunlar değerlendirilir. Ama LPG sektörü güvenlik açısından daha hassas bir sektör. Bu yüzden eğitime ayrı bir önem veriliyor." dedi.

Toplantı sırasında, gazetecilerin ulusal marker ile ilgili sorularını yanıtlayan Günay, bu konuda TÜBİTAK ile bir protokol imzaladıklarını belirterek, şu anda pilot uygulamanın devam ettiğini ve başarıyla yürüdüğünü söyledi.Günay, protokol çerçevesinde TÜBİTAK'ın ulusal marker ve kontrol cihazlarını ürettiğini, takvime göre 15 Aralık'tan itibaren de petrol dağıtım şirketlerine marker'ların teslim edilmeye başlanacağını ifade ederek, ''Ulusal marker'da 1 Ocak 2007 tarihi itibarıyla uygulamaya geçilecek. Süreci uzatmak veya geçiş süreci vermek gibi bir durum söz konusu değil. Geçiş dönemi, bizim tarafımızdan öngörülen bir husus değildir'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber