Otobüse bin 10 YTL para üstü al, 25 Ykr'a seyahat et

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Kasım 2006 16:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uşak'ta Anadolu Ulaşım Yönetim Kurulu Başkanı Halil Erdoğmuş, 1-25 Aralık 2006 tarihleri arasında 25 kuruşa yolcu taşıyacaklarını açıkladı. Şirket, Ocak ayında başlayıp Şubat sonuna kadar devam edecek olan kampanyada her otobüsteki 4 yolcuya 10 YTL üste para verecek.

Uşak Şehirlerarası Otobüs Terminali Anadolu Ulaşım Eğitim Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğmuş, indirimli bilet uygulamasını başlatan uçak firmalarını eleştirdi. Erdoğmuş, uçakların ulaşımda ön plana çıkmasından sonra taşımacılık sektöründe rekabet krizi yaşandığını söyledi. Anadolu Ulaşım olarak devletin uçakla ilgili politikasına soğuk bakmadıklarını, Türk haklının uzun mesafeli yolculuğu uçakla yapabilmelerinin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Erdoğmuş, şöyle konuştu: ?Bu konuda geç bile kalınmıştır. Ama bir tarafta bir sektörü teşvik ederken, diğer sektöründe taleplerine kayıtsız kalınmamalıdır. Bundan 6 ay öncesi uçaklar işi biraz abarttılar. Otobüs bileti fiyatlarının altında uçak bileti sattılar. Bunda amaçları reklamdı ve buna bir nebze ulaştılar. Uçak firmaları otobüs firmaları ile değil kendi içlerinde rekabet ediyorlar. İstanbul'dan Antalya'ya günde 25 uçak kalkıyor. Hala İstanbul'dan Antalya'ya 25 uçak kalkıyor aynı şekilde 25'te otobüs kalkıyor. Şu anda hem uçak firmaları hemde otobüs firmaları birbirini yiyor. Geçen yıl bu kadar sefer ve uçak yoktu. Bu yıl uçak ve uçuş sayıları arttı. Kış sektöründe yolcu sayısında azalma olunca da ulaşım sektörü ne yapacağım telaşına düştü.?

Ulaştırma Bakanlığı'na, Kamil Koç firmasının 1 YTL'ye, Anadolu Ulaşım'ın da 25 kuruşa yolcu taşıma talebinin bu sektörde kanayan yaraların olduğunu göstermek olduğunun altını çizen Halil Erdoğmuş, şöyle devam etti:

?Bakanlık bu kampanyaya Kamil Koç firmasına kısa sürede olsa onay verince bizde girişimde bulunduk. Şu anda bakanlıktan onayımız çıkmadı ve bundan da sıkıntı duymaya başladık. Yolcularımız kampanyadan faydalanmak istedikleri konusunda sürekli baskı yapmaya başladı. En son rakip birkaç firmanın şikayeti ile İzmir Otogar'da şirketimize tutanak tutuldu ancak bakanlıkta da müracaatımız var. Talebimiz onaylandığında 1-25 Aralık tarihleri arasında kısa mesafelerde 13 YTL yerine 25 kuruşa yolcu taşıyabileceğiz. Biletlerin bir hafta önceden alınması ve bileti alan kişi tarafından kullanılması, bu kişilerin Anadolu Ulaşım kartına sahip olmaları da gerekiyor. Bir diğer kampanyamızda 2007 yılının Ocak ayında başlatacağımız üste para verme ile ilgili bir kampanya. Bu slogan önümüzdeki günlerde çok tutacak. Bunu da belirli haftalarda ses getirmesi için düşündük. Ocak ayı sonu başlayıp Şubat sonuna kadar devam edecek olan kampanyada her otobüsteki 4 yolcumuza 10 YTL üste para vereceğiz. Üste para kampanyası uzun seferlerde uçak seferlerine rağmen firmamızı seçen yolculara yönelik olacak.?

49 YTL'ye satılan uçak biletlerini Ramazan ayında bitmeye başlamasıyla 169 YTL'ye İstanbul'a uçanların olduğuna dikkat çeken Erdoğmuş, ?Ramazan Bayramı'nda uçak doluluğunu yitirmeye başladı. Dolayısıyla fiyatlar 39 YTL'ye geriledi ama bu da bir aldatmacaydı. Bunun 15 YTL'de akaryakıt vergisi var. 54 YTL'de iyi bir fiyat ama uçak firmasını bu fiyat kurtarıyor mu onu onlara sormak lazım. Ben şu anda Anadolu Ulaşım'ın bütün otobüslerini satsam Atlas Jet'in bir uçağını alamam. Uçaklar 20 yıl finansmanlı alındığından şimdilik bu şekilde hareket edebiliyorlar? dedi.

Şu anda uçağı tercih eden yolculardan yüzde 70'inin otobüsü tercih ettiğini söyleyen Halil Erdoğmuş, ?Uçak, Uşaklı İstanbul yolcusunun bir kısmını kendine çekti. Ama bunun tabana yayılabilmesi için fiyatın bu seviyelerde kalabilmesi önemlidir. Ramazan Bayramı'nda İstanbul'dan Uşak'a 25 otobüs kaldırdık bu ciddi bir rakamdır ve bu bir rekordur. Bayramda 8 bin kişi İstanbul'a gidip geldi. Bunlardan 7 bin 500'ü otobüsü tercih ederken, 500'ü uçağı kullandı? diye konuştu.

ÖTV TÜRKİYE'NİN GENEL YANLIŞIDIR

ÖTV'nin Türkiye'nin genel bir yanlışı olduğunu vurgulayan Halil Erdoğmuş sözlerini şöyle tamamladı: ?ÖTV'yi tamamen kaldırmak imkansızdır ancak 10 puan düşürülebilir. Otobüslerin haricinde bir vatandaş otomobiline akaryakıt alırken de ÖTV ödüyor. Otobüs Federasyonu, Ulaştırma Bakanlığı'ndan sadece otobüs firmalarına ÖTV indirimi istemekle yanlış yapıyor. Bu çalışma belirli bir kısma ve zümreye yapıldığı için Bakanlık da bunu takmıyor. Bunun herkes tarafından belirli bir tepki haline getirilmesi gerekiyor. ÖTV'yi 10 puan indirtmeyi başarabilir, bugün sanayi kesiminin maliyetleri yüzde 5 aşağıya inerse bu da ihracatın artmasına neden olur. İstihdam artar ve devlete daha farklı, daha fazla gelirler sağlar. Otobüsçünün ÖTV'si düşse bu da Türkiye'nin aleyhine olur. ÖTV'de sadece bize özel indirim istendiğinde Ankara bu sese kulak vermeyecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber