IMF üç konuda endişeli: sağlık harcamaları, memurlara enflasyon farkı ödenmesi ve faiz giderleri

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Kasım 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz tarafından imzalanarak IMF'ye sunulan, 5. gözden geçirmeye ilişkin niyet mektubunun hazırlık aşamasında, IMF ile ekonomi yönetimi arasında sert pazarlıkların yaşandığı ortaya çıktı. IMF, 2007'de yapılacak olan sağlık harcamaları, memurlara enflasyon farkı ödenmesi ve faiz giderleri konusunda endişelerini dile getirdi ve bu harcamalarla ilgili önlem alınmasını istedi. IMF'ye sunulan 5. gözden geçirmeye ilişkin niyet mektubu, 2007 ile ilgili taahhütleri içeriyor.

SAĞLIK HARCAMALARI

Niyet mektubuna son şekli verilmeden önce, IMF yetkilileri ile Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, bir çok görüşme yaptı. Görüşmelerde, IMF, 2007'ye ilişkin üç endişesini dile getirdi. Bu endişelerin başında, sağlık harcamaları geliyor. Ekonomi yönetimi IMF'nin sağlık harcamaları endişesini, 2007'de de mali disiplinden taviz verilmeyeceği, harcamalar konusunda ise denetimlerin artırılacağı yönünde söz vererek, giderdi.

ENFLASYON FARKI

IMF'nin 2007 yılına ilişkin ikinci endişesi ise, memurlara yapılması planlanan 'enflasyon farkı' ödemesi oldu. 2006'nın ilk altı ayında enflasyonun, memur zam oranını aşması nedeniyle, geçtiğimiz günlerde kamu görevlilerine enflasyon farkı ödemesi yapan hükümet, yılın ikinci yarısı için de aynı uygulamayı sürdürecek. Yılın ikinci yarısına yönelik enflasyon farkı, 2007'nın başında ödenecek. IMF, 2006 yılının ikinci yarısı için yapılacak enflasyon farkı ödemesinin, gelecek yılın bütçesi üzerinde baskı oluşturacağını öne sürdü. Ekonomi yönetimi ise vergi iadesinin kaldırılması, Gelir Vergisi Kanunu'nun değiştirilmesi gibi düzenlemelerle, ilave gelirler sağlanacağı görüşünü savundu.

FAİZ ÖDEMELERİ

IMF'nin 2007'ye ilişkin üçüncü endişesi ise faiz ödemelerinde beklenenin üzerinde artış olması. Mayıs ve haziran aylarında piyasalarda yaşanan dalgalanmanın ardından faizlerin yükselmesi nedeniyle, 2007'ye ilişkin faiz ödeme tahminleri de değişti. Dalgalanma 2007 faiz ödeneğinde yaklaşık 8 milyar YTL'lik sapma meydana getirdi. IMF faizlerin yüksek seviyesinin gelecek yıl da sürmesini bekliyor. Olası bir dalgalanma karşısında borçlanma maliyetinin artmasından endişe ediliyor. Ekonomi yönetimi ise, Hazine'nin 2007 borç ödemeleri için stok yaptığını, özelleştirmelerden gelen kaynakların da Hazine'nin borçlanma ihtiyacını azaltacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber