Anasayfa

Meclis'te dokunulmazlık mesaisi başladı

Meclis'te hakkında fezleke olan milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılması için AK Parti'nin teklifi için görüşmeler başladı

Haber Giriş : 2016-05-17T17:37, Son Güncelleme 2021-08-15T18:58

Sibel ERDEM

Meclis'te dokunulmazlık mesaisi başladı. Dokunulmazlıkların görüşülmesi için CHP ve HDP grup önerilerini ve HDP Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkındaki gensoru önerisini geri çekti. Daha sonra Meclis dokunulmazlıkların görüşülmesi için ara verdi.

Meclis dokunulmazlık görüşmelerine sürprizlerle başladı. TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlık görüşmeleri öncesinde CHP'nin 17-25 Aralık soruşturması ve HDP'nin mülteci kamplarındaki sığınmacı çocuklarla ilgili grup önerisi vermesi gündemde yer aldı. Fakat CHP ve HDP bu grup önerilerini daha sonra geri çektiler. Böylece akşam saatlerinde başlanması beklenen dokunulmazlık dosyalarının görüşmeleri yaklaşık 5 saat öne alınmış oldu.

Daha sonra Meclis Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıkların görüşülmesi için birleşime ara verildi.

GÖRÜŞMELER NASIL OLACAK?

Anayasa'da değişiklik görüşmeleri, tıpkı yasa değişiklik görüşmeleri gibi yürüyor. Öncelikle dokunulmazlık teklifinin tümü üzerinde görüşmeler yapılacak. Daha sonra maddeler tek tek görüşüldükten sonra gizli oylama yapılacak. Bu görüşmeler sırasından komisyonda olduğu gibi, CHP ve MHP'li milletvekillerinin önerge vermesi bekleniyor.

FİRE ÇIKABİLİR Mİ?

Anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçebilmesi için 550 milletvekilinden 367'sinin "evet" demesi gerekiyor. 367 ile 330 arasında evet oy çıkarsa bu sefer referandum yolu açılıyor. 330'un altı ise reddedilmiş sayılıyor.

Bu durumda 316 milletvekili bulunan AK Parti'nin fire vermeden "evet" demesi, MHP'nin daha önce açıkladığı gibi 40 milletvekilinin de "evet" demesi bekleniyor. HDP'li milletvekilleri de "hayır" diyeceklerini açıklamıştı.

Dokunulmazlıkların Meclis'ten geçebilmesi için CHP'li milletvekillerinin vereceği oylar belirleyici olacak. 316 sandalyesi bulunan AK Parti ve 40 sandalyesi bulunan MHP'nin toplam sayısı 356'ya ulaşacağı için referandum yolu açılacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlıklar için "evet" diyeceğini açıklamasına rağmen bazı milletvekilleri "hayır" oyu kullanacağını açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, "İçtiğim yemine sadık kalacağım. Anayasa'ya aykırı olan bir düzenlemenin oylamasına katılmayı etik bulmuyorum" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği teklifi oylamasında partisinden fire bekleyip beklemediğine ilişkin bir soruya, "Gizli oylama bu arkadaşlar" yanıtını verdi.

Habertürk