CHP destek vermezse, teklif referanduma kalacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Mayıs 2016 01:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP destek vermezse, teklif referanduma kalacak

TBMM Genel Kurulunda dokunulmazlık maddelerinin görüşülmesini öngören oylamada evet oyu 348'de kaldı. Teklifin birinci maddesinde ise 350'de... CHP milletvekillerinin büyük oranda hayır oyu kullanarak yön verdiği oylamada gidişat, söz konusu tekliflerin ancak referandum ile değiştirilebileceği yönünde.

Dokunulmazlık maddelerinin görüşülüp görüşülmeyeceğinin belirleneceği oylamada 348 evet oyuna karşı 155 hayır oyu verildi. Gizli oylamada 25 boş oy ve 8 çekimser oy verildi. Bu sonuç, dokunulmazlık tekliflerinin görüşülmesini sağlarken asıl oylama sonucunda teklifin referanduma götürülebileceğini gösterdi. 330 ile 367 arasındaki evet oyu teklifi referanduma götürürken, 367 ve üstü direkt kabul edilmesini sağlıyor.Oylama sonucunda evet ve hayır oylarından çok verilen 25 boş oy ve 8 çekimser oy dikkat çekiyor.

Teklifin birinci maddesinin oylamasında ise 350 evet, 148 hayır, 5 çekimser, 27 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. Toplam oy kullanan milletvekili sayısı ise 531 oldu.

Bu maddeler için Cuma günü tekrar oylama yapılacak ve teklifle ilgili kabul, ret ve referandum yönünde nihai sonuç ortaya çıkacak.

İkinci tur oylamada akıbet belli olacak

İkinci tur oylamada teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367'nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367'nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanları dokunulmazlıkların kaldırılması için oy kullanacaklarını daha önce açıklamıştı. Mevcut sandalye dağılımına göre Meclis'te Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 317, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 133, Halkların Demokratik Partisi'nin 59, Milliyetçi Hareket Partisi'nin 40 milletvekili bulunuyor.

Ret kararı çıkmaması için 330'un üzerinde oy yeterli ve bu sayıya ulaşılmasında sorun yok. Ancak referanduma gidilmeden düzenlemenin yürürlüğe girmesi için gereken 367 oya ulaşılmasında sorun yaşanabilir.

Aljazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber